Weingut Knoll

7 producten

Knoll, top wijnmakerfamilie uit Oostenrijk

Als je naar de foto kijkt, dan zie je geen doorsnee familie poseren, maar één van de beste wijnmakersfamilies van Oostenrijk. Laat je niet misleiden door de wat timide uitstraling van de familie. De familie Knoll is namelijk internationaal erkend en staat al jaren aan de top als het om wijnmaken gaat.

 Het etiket

Ken je de familie Knoll nog niet? Dan ken je hun etiket vast wel. Dat heeft namelijk een nogal opvallende afbeelding van Sint Urbanus: de beschermheilige van wijnboeren, wijngaarden en wijn. Met in zijn rechterhand een tros druiven, is deze Sint vooral in Duitsland en Oostenrijk bekend. Wijnmakers vragen hem om hen te beschermen tegen dronkenschap, vorst, onweer en bliksem. De afbeelding op het etiket is gebaseerd op een bekend schilderij van de opmerkelijke Oostenrijkse kunstenaar Siegfried Stoitzner. Hij maakte dit schilderij als decoratie voor het familierestaurant van Knoll, genaamd de Loibnerhof. Vandaag de dag hangt het schilderij in de hal van het wijndomein.

 Wie is de familie Knoll?

De famillie Knoll heeft het Oostenrijkse wijnhuis sinds 1825 in haar bezit. Toch werd de eerste gebottelde jaargang pas in 1961 een feit. Tot die tijd werd de eigen productie vooral gedronken in het familierestaurant. Sinds die eerste jaargang is de productie opgeschaald en heeft opa, Emmerich I, gezorgd voor een stabiele basis, waar de volgende generaties van kunnen profiteren. Emmerich Knoll III heeft het stokje overgenomen van zijn vader, Emmerich II, en leidt het wijnhuis. Zijn jongere broer, August, is ook actief in het bedrijf. Emmerich III is, net als zijn opa, veel in de kelder te vinden. Hij is een getalenteerde wijnmaker. Emmerich II en August houden zich bezig met het werk in de wijngaard. Wijnhuis Knoll staat bekend om de focus op traditionele wijnbouwtechnieken en hun toewijding aan kwaliteit. 

Waar ligt weingut Knoll?

Wijnhuis Knoll ligt in Oostenrijk, in Wachau om precies te zijn. Dit is hét wijngebied van Oostenrijk. Groot qua reputatie, want hier worden de meest prachtige wijnen gemaakt, maar klein qua oppervlakte: het telt maar 1350 hectare. Om een idee te geven, Bordeaux is als wijngebied ruim 100 keer groter. Het landschap in Wachau is beeldschoon en het verbaast dan ook niet dat dit gebied op de UNESCO-werelderfgoedlijst staat.

De wijngaarden liggen voor een deel op steile hellingen, de zogenaamde terraswijngaarden. Hier moet alles met de hand gebeuren, omdat er geen tractoren kunnen komen. De bodem is arm en bestaat vooral uit graniet en gneis. Deze stenige ondergrond geeft de wijnen hun mineralige smaak. Door het gebied stroomt een deel van de Donau rivier. Die zorgt dat de druiven, die overdag pal op het zuiden in de zon rijpen, ‘s nachts afkoelen. De ideale omstandigheden die resulteren in druiven met rijpe aroma’s en fijne zuren. 

Welke wijnen maakt weingut Knoll?

De eigen wijngaarden van Weingut Knoll, bij elkaar zo’n 18 hectare, liggen op een hoogte van 200 à 400 meter, rondom Unterloiben, Wachau. Voor 90% bestaat de aanplant uit twee druivensoorten, namelijk Grüner Veltliner en Riesling. De andere druivensoorten in de wijngaarden zijn Muskateller, Traminer, Chardonnay en Pinot Noir. Om te zorgen voor voldoende productie, worden er nog extra druiven gekocht bij andere wijnboeren uit de omgeving.

De belangrijkste wijngaarden van de familie Knoll zijn Loibenberg, Kreutles, Kellerberg en Schütt. Wijngaard Pfaffenberg ligt niet in Wachau, maar in Kremstal.

Hoe smaken de wijnen van Knoll?

Opa Emmerich I heeft toen hij begon met de wijnbouw de toon gezet voor de typische Knoll stijl. De wijnen zijn zuiver, precies en gestructureerd. Ze zijn mineraal, krachtig en geconcentreerd, maar tegelijkertijd heel harmonieus. Deze stijl is door de volgende generaties Emmerich’s doorgezet en geperfectioneerd.

De familie Knoll heeft hierdoor een sterke reputatie opgebouwd. Wijnliefhebbers en verzamelaars zijn fan. Knoll wijnen zijn wijnen met een bewaarpotentieel. Je kunt ze tientallen jaren bewaren. Kun je niet zo lang wachten? Decanteer de wijn dan voordat je hem gaat drinken. Dit zorgt ervoor dat hij opent en meer smaak en aroma vrijgeeft. Dit doe je bijvoorbeeld met decanteerkaraf Performance van Riedel of de karaf Mystique van het merk Zalto.  

Welke classificaties zijn er bij de Knoll wijnen?

De wijnwereld zou niet hetzelfde zijn zonder een aantal regels voor kwaliteitsaanduidingen. In Oostenrijk is er de DAC, oftewel 'Districtus Austriae Controllatus', wat vergelijkbaar is met het Franse AOC, 'Appellation d’origine contrôlée'. Deze appellatie geeft aan dat een wijn uit een specifiek gebied komt en voldoet aan de daarvoor geldende eisen. Oostenrijk kent 15 DAC-gebieden, waaronder Kremstal, Kamptal en Wachau.

Wachau voegt een extra classificatie toe met een eigen systeem dat bestaat uit drie categorieën: Steinfeder, Federspiel en Smaragd. Deze indeling is gebaseerd op de rijpheid van de druiven. Smaragd-wijnen zijn de krachtigste en meest complexe, met een alcoholpercentage van boven de 12,5%. Federspiel heeft een lager percentage, wat zorgt voor een elegantere stijl, terwijl Steinfeder fris en licht is, met maximaal 11,5%.

Verder zie je op de etiketten van Knoll wijnen ook nog de wijngaard aangeduid. Dit wordt gedaan met het woord ‘Ried’, gevolgd door de naam van de wijngaard. 

Welke weingut Knoll wijnen kopen op Valkwijn.nl?

Uiteraard vind je op Valkwijn.nl de beste Grüner Veltliner en Riesling wijnen van het wijnhuis Knoll. Nieuwsgierig geworden naar meer Oostenrijkse wijnen? Kijk dan ook eens naar onze uitgebreide selectie uit dit prachtige en kwalitatieve wijnland.