Vega Sicilia

11 producten

Vega Sicilia: de beste wijn van Spanje

Bij prestigieuze wijnen denken we al snel aan wijngebieden als de Franse Bourgogne en Bordeaux. Sinds de oprichting van Vega Sicilia in het unieke wijngebied van Ribera del Duero doen de Spanjaarden echter niet onder voor de Fransen. De wijnen van dit toonaangevende wijnhuis zijn van ongekende kwaliteit. De ‘Unico’, ‘Valbunea’, ‘Pintia’ en ‘Alión’ staan dan ook op de verlanglijst van menig wijnliefhebber.   

Wat is de geschiedenis van Vega Sicilia?

De basis van het iconische wijnhuis Vega Sicilia wordt gelegd in 1864 wanneer Eloy Lecanda het domein van zijn vader erft. Tot op dat moment werd er nog geen wijn verbouwd. Eloy brengt daar verandering in door 18.000 stekjes van Cabernet Sauvignon, Malbec, Merlot, Carmenère en Pinot Noir uit Bordeaux te halen. Uiteraard wordt de Spaanse druif Tempranillo, in deze regio beter bekend als Tinto Fino of Tinto del País, ook aangeplant op het domein. Uiteindelijk wordt in 1915 de eerste wijn gebotteld. Wanneer de jaargangen 1917 en 1918 worden onderscheiden op de wereldtentoonstelling in Barcelona is de reputatie van Vega Sicilia gevestigd.

Door de jaren heen kent Vega Sicilia in totaal vijf verschillende eigenaren. Na Eloy Lecanda neemt de familie Herrero het over. Daarna volgt Prodes, een zadenfabriek, tot in 1966 Hans Neumann, van origine een zakenman uit Venezuela, het wijndomein koopt. Hans en zijn zoon Miguel hebben beide niet genoeg verstand van wijn om het domein op een goede manier te managen en besluiten het in 1982 weer te koop te zetten. Ze vragen hun zakenrelatie David Álvarez Díez te bemiddelen in de verkoop. Álvarez, een slimme zakenman, heeft een zeer succesvol schoonmaak- en dienstverleningsbedrijf opgebouwd met ruim 80.000 medewerkers wereldwijd. Hij besluit het wijndomein zelf te kopen.

De tijd nemen

De Spaanse wijn is in die tijd al begonnen aan een opmars. In 1982 kreeg Ribera del Duero de classificatie ‘Denominación de Origen’. Dit is een beschermde herkomstbenaming die garandeert dat de wijnen volgens de regels van de wijnwetgeving zijn gemaakt én uit het wijngebied Ribera del Duero afkomstig zijn. De timing om Vega Sicilia te kopen was dus goed gekozen door de familie Álvarez. Het gerucht gaat dat de familie een slordige 25 miljoen euro investeert in het wijnhuis. Er wordt nieuwe apparatuur gekocht om wijn te maken, maar de traditie van het wijnhuis wordt behouden. Het feit dat de familie Álvarez diepe zakken heeft, geeft hen de luxe om de tijd te nemen de wijnen te creëren die ze voor ogen hebben. En deze strategie heeft ze geen windeieren gelegd. Vandaag de dag behoort Vega Sicilia tot de top van de wereld.    

Wat maakt de wijnen van Vega Sicilia zo bijzonder?

Wijnen van uitzonderlijke kwaliteit worden niet zomaar gemaakt. Het is het samenspel tussen een aantal belangrijke factoren, waaronder de ligging van de wijngaard, het klimaat, de bodem en natuurlijk de manier van wijn maken.

Bij de wijnen van Vega Sicilia zijn ieder van deze factoren bijzonder. De Ribera del Duero is een speciaal wijngebied. Het klimaat is extreem. De winter kan wel 9 maanden duren en de temperaturen dalen flink onder nul. De zomer is relatief kort, maar wel heel heet. De druiven krijgen dus te maken met extreme temperatuurverschillen. Vega Sicilia ligt in het deelgebied Valladolid. Dit is het warmste stukje van de Ribera del Duero. De wijngaarden in Ribera del Duero liggen op grote hoogte, tussen de 720 en 1000 meter. Ook de bodem is hier bijzonder, met een hoge concentratie kalk. Dit is duidelijk terug te proeven in de wijnen.

Het terrein van Vega Sicilia is 1000 hectare groot. Zo’n 250 hectare daarvan is wijngaard. De Tempranillo is goed vertegenwoordigd met 200 hectare. De rest wordt gebruikt voor Cabernet Sauvignon, Merlot en Malbec. De standaard die Vega Sicilia in de wijngaard hanteert is zeer hoog. De wijnstokken die gebruikt worden voor wijnbereiding moeten minimaal 10 jaar oud zijn, maar de gemiddelde leeftijd is 35 jaar. Voor de ‘Unico’ wijn worden zelfs wijnstokken van 60 à 65 jaar gebruikt.

De druiven worden nooit geoogst als het alcoholpercentage onder de 13% is. Verder is de productie geplafonneerd, zodat de opbrengst laag blijft en alleen de beste druiven gebruikt worden voor het maken van de wijnen. Er wordt biologisch gewerkt. Pesticiden en chemicaliën zijn verboden in de wijngaard. En op het terrein, dat verder niet geschikt is voor wijnbouw, staan ruim 250.000 eikenbomen aangeplant. Daarvan zijn er 50.000 kurkeiken die in de toekomst materiaal moeten leveren voor eigen kurken en vaten. 

Welke Vega Sicilia wijnen kopen op Valkwijn.nl?

Vega Sicilia Unico

De Vega Sicilia Unico-wijn is het paradepaardje van het wijnhuis. Deze wijn wordt dan ook alleen maar gemaakt in jaren waarin de kwaliteit uitzonderlijk en de opbrengst voldoende is om deze wijn te produceren.

Het is een blend van voornamelijk Tempranillo, aangevuld met Cabernet Sauvignon. De Unico wijn ondergaat een houtopvoeding van gemiddeld 7 jaar en vervolgens rijpt de wijn nog eens 3 jaar op fles. Er zit dus 10 jaar tussen vat en fles. Uiteindelijk is tien jaar nog helemaal niet zo oud voor de Vega Sicilia Unico. Deze wijn kan makkelijk nog tientallen jaren bewaard worden. Dat komt enerzijds door de lange houtopvoeding en rijping op fles en anderzijds vanwege het feit dat de oudste wijnstokken gebruikt worden. Oudere stokken geven minder vruchten af, maar wel veel meer ‘gerijpte’ en geconcentreerde vruchten. Bij Valkwijn.nl vind je de jaargangen 2012, 2013 en 2014. Verder is er in 2024 een ‘Unico Reserva Especial’ uitgegeven. Dit is een speciale blend van de Unico wijnen uit de oogstjaren 2010, 2011 en 2012. 

Vega Sicilia Valbuena no. 5

Deze wijn wordt ieder jaar gemaakt en hier is de samenstelling Tempranillo met een kleine toevoeging van Merlot. Het cijfer 5 in de naam van deze wijn verwijst naar het aantal jaar dat de wijn gerijpt wordt. Dit is deels op hout (Frans- en Amerikaans eiken) en deels in de fles. Na vijf jaar kan de Valbuena no. 5 op de markt gebracht worden. De wijn heeft overheerlijke aroma’s van bosvruchten, cederhout en balsamico. De jaargangen 2018, 2019 en het speciale magnumformaat 2019 zijn te vinden op Valkwijn.nl. 

Vega Sicilia Alión

Deze 100% Tempranillo wijn is inmiddels een begrip op zich. Hij rijpt gedurende een periode van 12 tot 14 maanden in Bordeaux vaten van nieuw Frans eikenhout. Dit geeft de wijn het temperament waar het om bekend staat. Na de houtrijping rust de wijn nog eens 15 maanden in de fles. Het is een krachtige wijn met aroma’s van braam, tabak en subtiele hints van vanille en zwarte peper. Van de Alión vind je de jaargang 2020 in normaal formaat en magnum formaat op Valkwijn.nl.

Vega Sicilia Pintia

De Pintia is een krachtige wijn, afkomstig uit het zelfstandige wijngebied Toro. Deze wijnregio heeft ook een eigen beschermde herkomstbenaming: DO Toro. Het behoort dus niet direct tot grotere wijnregio's zoals Rioja of Ribera del Duero, maar het ligt geografisch wel dichtbij Ribera del Duero, in de provincie Zamora. Ook hier heeft Vega Sicilia wijngaarden. De Pintia is gemaakt van de lokale variant van de Tempranillo, de Tinta de Toro druif. De wijn heeft een intense kleur en een complex smaakprofiel. Aroma’s van zwart fruit worden gecombineerd met aardse en kruidige tonen. Het aroma van vanille is afkomstig van het eikenhout waarin deze wijn 12 maanden rijpt. De 2019 jaargang is verkrijgbaar op Valkwijn.nl in normaal formaat en magnum formaat.