Torres: bekende en erkende Spaanse wijnen
Met meer dan 20 wijnen in het assortiment op Valkwijn.nl is wijnhuis Torres goed vertegenwoordigd. En daar zijn we blij mee, want met ruim 2000 hectare aan wijngaarden in de belangrijkste wijngebieden van Spanje wordt er een hoop mooie wijn gemaakt door de familie. De wijnen van Torres zijn verkrijgbaar in meer dan 150 landen wereldwijd. Wijnliefhebbers zijn er dol op, maar ook vanuit de wijnindustrie krijgt het wijnmerk al jaren erkenning. Zo won Torres al meerdere jaren op rij de prijs voor het ‘meest bewonderde wijnmerk ter wereld’, een prijs die wordt uitgereikt door Drinks International. En tijdens de Golden Vines Awards in november 2024, de Oscars van de wijn, won Torres de ‘Innovation Award’. Het verhaal van de familie Torres is bekend en gerespecteerd in heel Spanje en ver daarbuiten!
Wat is de geschiedenis van de familie Torres?
De geschiedenis van de familie Torres laat zien dat ze in 1559 al bezig waren met wijn. Maar wijnmakerij Torres, zoals we hem vandaag de dag kennen, werd pas in 1870 opgericht door de broers Jaime en Miguel Torres Vendrell. Die eerste Torres wijnmakerij staat in Vilafranca del Penedès, vlakbij Barcelona. Jaime had lange tijd in Cuba gewoond en de broers hadden in eerste instantie het idee om wijnen te exporteren naar Cuba en de Verenigde Staten.
In 1928 begint Miguel’s zoon, Juan Torres Casals, met het maken van brandy. Iets dat, naast wijn maken, nog steeds een traditie is binnen de familie Torres. Het lijkt de familie in die tijd voor de wind te gaan en het bedrijf groeit. Daar komt verandering in als de derde generatie het roer overneemt. Juan’s zoon, Miguel Torres Carbó, krijgt het zwaar te verduren als de wijnmakerij in 1939, net voor het einde van de Spaanse burgeroorlog, wordt gebombardeerd. Het bedrijf moet volledig opnieuw gebouwd worden.
Het succes van Torres
In 1962 neemt Miguel Agustín Torres Riera het stokje over van zijn vader. Net klaar met zijn studie wijnbouw en oenologie in Frankrijk zit hij vol met nieuwe, innovatieve ideeën. Zo introduceert hij in de jaren ’70 Franse druivensoorten, zoals Cabernet Sauvignon en Chardonnay. En niet zonder succes, want de eerste vintage van de Mas La Plana Cabernet Sauvignon won direct bij de Paris Wine Olympics in 1979.
Onder Miguel’s leiding begint Torres verder internationaal uit te breiden. Zo worden er samenwerkingen gezocht in Chili en de Verenigde Staten. In dat laatste land start de zus van Miguel een wijnmakerij in Californië. Ook in Spanje wordt er verder gebouwd aan het Torres wijnimperium. Alles wat de familie Torres doet is gebaseerd op de overtuiging dat hoe meer zij voor het land zorgen, hoe beter hun wijn zal zijn.
Het doel van Torres
Eind jaren ’90 neemt de vijfde generatie het over. Broer en zus, Miguel en Mireira, breiden de wijngaarden van de Torres familie uit in regio’s als Priorat, Costers del Segre, Ribera del Duero, Rioja, Rueda en Rías Baixas. In 2008 wordt het Torres & Earth-programma gelanceerd met als doel de ecologische voetafdruk te verkleinen en bewustwording te creëren over de nieuwe klimaatrealiteit. De familie Torres heeft het ambitieuze doel om tegen 2040 een emissievrije wijnmakerij te zijn.
Wie is Miguel A. Torres?
Van alle generaties is Miguel A. Torres de meeste opvallende persoonlijkheid uit de familiegeschiedenis. Miguel Torres is de drijvende kracht achter het milieubewust wijn produceren bij de familie Torres. Dit onderwerp probeert hij dan ook wereldwijd op de kaart te krijgen. Daarom richtte hij WfCP (Wineries for Climate Protection) op. De eerste specifieke wijncertificering op het gebied van ecologische duurzaamheid, toegekend door de Spaanse Wijnfederatie.
De familie Torres zit midden in de transitie naar regeneratieve wijnbouw en is daarom sinds 2021 medeoprichter van de ‘Regenerative Viticulture Association’. Daarnaast heeft de familie Torres de krachten gebundeld met Jackson Family Wines, een familiebedrijf in de VS en de ‘International Wineries for Climate Action’ groep opgericht. Het doel van deze vereniging is om de meest milieubewuste wijnproducenten samen te brengen om zo een vermindering van 80% van de CO2-uitstoot in de wereldwijde wijnindustrie te bereiken.
Miguel A. Torres is dus zeker geen onbekende naam in de wijnwereld. Hij is een van de weinige Spaanse wijnmakers die de ‘Decanter Man of the Year’ prijs heeft ontvangen. Ook schreef en publiceerde Miguel zes boeken over Spaanse wijn.
Wat voor wijnen maakt wijnhuis Torres?
Met wijnen uit maar liefst acht beschermde herkomstgebieden in Spanje, is er voor iedere wijnliefhebber een passend glas te vinden in de collectie van Torres.
Ben je benieuwd geworden naar de wijn die in 1979 al hoge ogen gooide bij de Olympische Spelen van de wijn in Parijs? Proef dan eens de Cabernet Sauvignon Mas La Plana. Voor fans van Bordeauxwijnen is dit een zeer mooi en betaalbaar alternatief. Serveer deze wijn bij een goed stuk vlees of bewaar hem nog even in de kelder, want het rijpingspotentieel is uitstekend.
Op zoek naar een volle, single vineyard Chardonnay wijn met een verhaal? Dan is de Milmanda wijn van Torres echt het proberen waard.
Een andere opvallende wijn uit de collectie van Torres is de Fransola. Een Sauvignon Blanc wijn uit Spanje is op zich al ongebruikelijk, want dit is toch meer een druif voor een koel klimaat. Maar het feit dat deze ook nog eens houtrijping heeft gehad, maakt het echt bijzonder.
De Celeste Crianza is het paradepaardje uit de Ribera del Duero. Torres bezit daar de Pago del Cielo wijngaard, waar deze heerlijke rode, volle en fruitige wijn wordt gemaakt. Uitstekende prijs – kwaliteitverhouding.
Ook voor de vrijdagmiddagborrel is de keuze reuze; van de lokale Albarino en de witte Garnacha tot de krachtige Tempranillo. Er wordt zelfs 0.0% wijn gemaakt door Torres met hun merk Natureo.
Blijf op de hoogte van al onze acties
Inschrijven voor onze nieuwsbrief