Tómas Postigo

4 producten

Tómas Postigo, ambachtslieden van wijn

Het wijngebied Ribera del Duero staat bekend om zijn kwalitatief hoogstaande wijnhuizen. Iedere wijnliefhebber heeft weleens gehoord van Vega Sicilia, het bekendste wijnhuis uit deze regio. Tómas Postiga is weer zo’n parel van een wijnhuis uit de Ribera del Duero. Het is een relatief klein wijnhuis en wellicht daarom nog wat onbekend bij het grote publiek. Maar heb je eenmaal geproefd van de wijnen van deze extreem getalenteerde en ervaren wijnmakersfamilie, dan wil je niets anders meer.  

Wie is Tómas Postigo?

Het wijnhuis Tómas Postigo is in 2008 opgericht en dus nog relatief jong. Maar laat je daar niet door van de wijs brengen, want de ervaring in wijn maken begon al veel eerder. In 1984 begon Tómas Postigo, de pater familias, zijn carrière als wijnmaker. Dat deed hij in de Ribera del Duero bij Bodegas Protos. Vier jaar lang leerde hij daar, in een van de toonaangevende wijngebieden in Spanje, de kneepjes van het wijnmaken. In 1988 kwam hij met het idee om samen met een aantal partners het wijnhuis Pagos de Carraovejas op te zetten. Tómas Postigo werd de drijvende kracht van dit project. Twintig jaar lang vervulde hij de rol van technisch directeur, wijnmaker en keldermanager.

Is Tómas Postigo een familiebedrijf?

In 2008 besloot Tómas dat het tijd werd voor zijn eigen familie wijnhuis: Tómas Postigo werd geboren. Er is in dit wijnhuis veel aandacht voor familie en het voortzetten van tradities. Als zeer ervaren wijnmaker is Tómas gepassioneerd om zijn liefde voor wijn over te brengen op de nieuwe generatie. Zijn vier zoons Gabriel, Alberto, Juan en Nicolás zijn opgegroeid in het wijnhuis en inmiddels ook allemaal werkzaam in het bedrijf. De passie die de zoons hebben mogen ervaren van hun vader heeft ervoor gezorgd dat zij gemotiveerd zijn om zijn vakmanschap in de toekomst voort te zetten. 

Wat is er zo bijzonder aan de wijnen van Tómas Postigo?

In de beginjaren werden de druiven voor de Tómas Postigo wijnen gekocht bij verschillende wijnboeren in de regio. Inmiddels heeft het wijnhuis zo’n 25 hectare aan eigen wijngaarden. Hier worden Tempranillo (20%), Cabernet Sauvignon (15%), Merlot (35%) en Malbec (30%) verbouwd. In totaal is de opbrengst uit eigen wijngaarden goed voor 30% van de productie. Voor de overige 70% wordt nog steeds gebruikgemaakt van de samenwerking met andere wijnboeren in Ribera del Duero.

Tómas Postigo werkt op een biologische manier en de wijngaarden zijn herbicide- en pesticidenvrij. Verder wordt er actief gewerkt aan het beheersen van de opbrengst per hectare om kwaliteit te garanderen. De gehele oogst gebeurt handmatig. Zodra de druiven in de kelder zijn, worden ze een nacht lang blootgesteld aan koude temperaturen om de aroma’s en smaken te behouden.

Twee keer per jaar gaat Tómas Postigo naar Frankrijk om nieuwe Frans eikenhouten vaten te kopen. Houtrijping is een belangrijk onderdeel van het vinificatieproces en maakt de wijnen bijzonder. Iedere wijn uit de Tómas Postigo collectie rijpt minimaal 12 maanden op Frans eikenhout. 

Wat voor wijnen maakt Tómas Postigo?

Tómas Postigo 5er Año Ribera del Duero Tinto

Een prachtige blend van tempranillo, cabernet sauvignon, merlot en malbec. De druiven zijn afkomstig uit wijngaarden die op hoogte liggen, tussen de 750 en 1000 meter. De bodem daar bestaat uit kalksteen met zand-leemgronden. De wijn heeft 12 maanden gerijpt in Frans eikenhouten vaten.

In de neus aroma’s van rood fruit zoals rode bessen, pruimen en kersen. Verder nog balsamico en kruidige tonen die de wijn structuur geven. In de mond is het een soepele, volle en makkelijk drinkbare wijn met een uitstekende balans. De afdronk heeft hints van rijp fruit, zoethout, kruiden en toast. 

Tómas Postigo 3er Año Ribera del Duero Tinto

Wederom een blend van tinto fino (lokale tempranillo), cabernet sauvignon, merlot en malbec. De druiven zijn afkomstig van 58 geselecteerde percelen en uit 16 verschillende dorpen in de Ribera del Duero regio. Na een zorgvuldig vinificatieproces heeft de wijn 12 maanden gerijpt op Frans eikenhout.

De wijn heeft aroma’s van perfect zwart fruit vermengd met hints van rood fruit en elegante tonen van geroosterd hout. Ook ruik je aangename kruidige tonen. Bij het proeven toont de wijn een zeer goede zuurgraad, heerlijk vers fruit en subtiele zuivel tonen.

Deze wijn is ook verkrijgbaar in Magnum 1.5L formaat. 

Tómas Postigo Fermentado en Barrica Blanco

De enige witte wijn in het assortiment van Tómas Postigo is een 100% Verdejo wijn. De druiven zijn afkomstig uit Segovia, een deelgebied in Ribera del Duero. Na de oogst en het vinificatieproces rijpt de wijn 8 maanden in Frans eikenhouten vaten.

De wijn heeft een goudgele kleur en duidelijk aanwezige tonen van rijp exotisch fruit met hints van citrus. Zodra je de wijn laat ademen, vertonen de romige tonen van de houtrijping zich. Een frisse wijn met een goede zuurgraad.  

Waar ligt Ribera del Duero?

Ribera del Duero, een wijngebied in de regio Castilla y León, ligt op minder dan twee uur rijden ten noordwesten van Madrid. De naam 'Ribera' betekent oever in het Spaans, verwijzend naar de Duero-rivier die door dit gebied stroomt en uiteindelijk in Portugal de naam Douro krijgt. Ribera del Duero betekent dus letterlijk ‘aan de oevers van de Duero’.

Hoewel het wijngebied al meer dan 2000 jaar een geschiedenis heeft – de Romeinen waren er al actief – kreeg het pas in 1982 de beschermde herkomstbenaming DO (Denominación de Origen). Deze status garandeert dat de wijnen uit Ribera del Duero afkomstig zijn en voldoen aan strikte productievoorschriften. Sinds de toekenning van deze status heeft het gebied een enorme groei doorgemaakt en telt het vandaag de dag meer dan 300 wijnhuizen en ruim 26.000 hectare wijngaarden.

Ribera del Duero is vooral bekend om zijn rode wijnen en de Tempranillo-druif speelt hierbij de hoofdrol. In dit gebied wordt deze druif vaak 'Tinto Fino' of 'Tinto del País' genoemd.

Wat maakt de wijnen van Ribera del Duero zo bijzonder?

Wat de wijnen uit Ribera del Duero zo bijzonder maakt, is deels te verklaren door het extreme klimaat. Gedurende ongeveer negen maanden per jaar heerst er een winters klimaat, met temperaturen die kunnen dalen tot -18°C. De resterende drie maanden zijn zomer, met temperaturen die soms oplopen tot 42°C. Deze enorme temperatuurverschillen hebben invloed op de druiven. Er valt weinig regen, wat resulteert in een lage opbrengst, maar dit komt de kwaliteit van de druiven ten goede. Alleen de allerbeste druiven worden gebruikt voor de wijnproductie.

De ligging van het wijngebied speelt ook een belangrijke rol. Ribera del Duero ligt op het Centraal Plateau, omgeven door bergen. De wijngaarden bevinden zich langs de oevers van de Duero. De rivier wordt gebruikt voor irrigatie van de wijngaarden. Wat het gebied extra bijzonder maakt, is dat de wijngaarden op een hoogte van 720 tot 1000 meter liggen. Deze hoogte draagt bij aan een unieke bodem, die bestaat uit lagen leemachtige zandgrond met kalkhoudende lagen daaronder. Deze bijzondere bodemstructuur is goed terug te proeven in de karakteristieke wijnen uit Ribera del Duero.

Welke andere wijnen uit Ribera del Duero kan ik kopen op Valkwijn.nl?

De Spaanse wijnen winnen ieder jaar aan populariteit bij de wijnliefhebbers. Er is een breed assortiment en de prijs – kwaliteit is goed. Ribera del Duero is hét wijngebied voor kwalitatief prachtige, en vooral rode wijnen.

Ben je op zoek naar een lekkere rode wijn voor bij de borrel? Probeer dan deze Telmo Rodriguez Gazur eens. Op zoek naar iets in dezelfde kwaliteits- prijsklasse als Tómas Postigo? Dan is deze Aalto Ribera del Duero of deze Pago De Los Cappellanes El Nogal zeker wat voor jou!

Heb je echt wat te vieren? Of ben je op zoek naar een bijzondere bewaarwijn? Kijk dan eens bij het iconische wijnhuis Vega Sicilia.