Quinta da Pacheca: Portugese wijn op z’n best
Al een aantal jaar is het Portugese Quinta da Pacheca te vinden in de top 100 van beste wijngaarden ter wereld en dat is niet voor niets! Portugal is een land met een lange wijnbouw geschiedenis. Alle soorten wijnen worden er gemaakt: rood, wit, rosé, dessert en mousserend. Wist je dat er wel 250 verschillende inheemse druiven groeien in Portugal? En dan is er ook nog port! Met een aangename prijs-kwaliteitverhouding zijn de Portugese wijnen het proberen meer dan waard. Om te beginnen die van Quinta da Pacheca.
Waar komt wijnhuis Quinta da Pacheca vandaan?
De Douro-vallei is misschien wel het populairste wijngebied in Portugal. Het stond vroeger vooral bekend om de productie van port, maar tegenwoordig worden er ook heerlijke rode en witte wijnen gemaakt. Tussen de valleien van de gelijknamige rivier de Douro ligt in het dorpje Cambres het wijnhuis Quinta da Pacheca. Een van de meest bekende namen in de Portugese wijnwereld met een lange geschiedenis die teruggaat naar de 16e eeuw.
De Douro-vallei is geclassificeerd door UNESCO in 2001. Dat maakt dat de 75 hectare wijngaarden van Quinta da Pacheca zich bevinden op de Werelderfgoedlijst. Quinta da Pacheca heeft als wijnhuis altijd gestreefd naar kwaliteit, maar Portugese wijnen hadden in het verleden niet altijd een goede reputatie wat dat betreft. Twee externe factoren die hierin een positieve bijdrage hebben geleverd zijn de intrede van de DOC en de toetreding van Portugal tot de Europese Unie.
Aan het begin van de 20e eeuw kregen de eerste wijngebieden in Portugal een DOC, ‘Denominação de Origem Controlada’, oftewel een Beschermde Oorsprong Benaming. In 1986 trad Portugal toe tot de Europese Unie. Voor beide veranderingen betekende dit dat er moest worden voldaan aan de Europese standaard voor wijn maken. Er werden daarom belangrijke veranderingen doorgevoerd die een positieve invloed hebben gehad op de kwaliteit van Portugese wijnen.
Wie is de eigenaar van Quinta da Pacheca?
In 1903 kocht de familie De Serpa Pimental het wijnhuis van de familie Pacheco. Het duurde nog tot 1977 voordat de wijnen van Quinta da Pacheca voor commerciële doeleinden op de markt werden gebracht. Dit gebeurde toen onder leiding van Eduardo Mendia Freire de Serpa Pimental. Een pionier die als eerste wijnmaker in Portugal witte wijn maakte van de internationale druivensoorten als Sauvignon Blanc, Riesling en Gewürztraminer.
Naast wijn maken, ontwikkelde Quinta da Pacheca zich ook als toeristische bestemming. In 1995 opent het wijndomein haar deuren voor toeristen en begint met het geven van rondleidingen en het verkopen van wijn vanuit hun eigen winkel. Later wordt er nog een hotel en restaurant geopend. Helaas blijken deze ontwikkelingen niet genoeg en komt de familie De Serpa Pimental in financiële problemen.
De investeringsmaatschappij Terras & Terroir stapt daarom in met een meerderheidsbelang (75%) en zorgt er samen met de familie voor dat Quinta da Pacheca weer financieel gezond wordt. In 2013 koopt de investeringsmaatschappij alle aandelen van Quinta da Pacheca. Hiermee breiden ze hun groeiende portfolio in wijntoerisme uit. De nieuwe generatie van de familie De Serpa Pimental is en blijft nog steeds nauw betrokken bij het bedrijf en de wijnmakerij.
Wat voor wijnen maakt Quinta da Pacheca?
Door de investering van Terras & Terroir kunnen we ook vandaag de dag nog genieten van de prachtige wijnen van Pacheca. Net als Italië heeft ook Portugal inmiddels de nadruk gelegd op de inheemse druiven. In het drukke internationale landschap van wijnmakers levert dit een belangrijk onderscheidend vermogen op.
Pacheca Superior Branco
Zo is de witte Pacheca Superior gemaakt van de Viosinho (45%), Gouveio (25%), Códega do Larinho (15%), Arinto (10%) en Códega (5%). Stuk voor stuk druiven die niet te vinden zijn in de rest van Europa. Met een delicaat aroma en tonen van ananas, lychee en eikenhout, is dit een frisse en minerale wijn.
Pacheca Superior Tinto
De rode variant van de Pacheca Superior wordt gemaakt van Touring Francesa (50%), Touriga Nacional (20%), Tinta Roriz (15%), Tinta Barroca (10%) en Souzão (5%). Heerlijke aroma’s van rood fruit en cassis. De houtrijping van een jaar polijst de aanwezige tannine naar een aangenaam niveau.
De Tinta Roriz druif kennen we in Spanje als Tempranillo, terwijl de Touriga Nacional een veel voorkomende druif is waarmee de Portugese rosé wijnen gemaakt worden.
Grande Reserva
Naast de zeer toegankelijke wijnen maakt Quinta da Pacheca ook een paar uitzonderlijke wijnen. Zo is er de Branco Grande Reserva, waarvan de druiven afkomstig zijn van de hoogstgelegen wijngaarden in de Douro-vallei. Ook hier weer een blend van alleen maar inheemse druiven: Aristo (40%), Viosinho (35%) en Gouveio (25%).
En wat te denken van het paradepaardje van de collectie, de Vale de Abraão. Een complexe, rode wijn gemaakt van Touring Francesa (70%) en Touriga Nacional (30%). Met zwart fruit, potloodslijpsel en menthol aroma’s, 18 maanden houtrijping en fluweelzachte tannine is dit een topwijn!
Pacheca Port
Naast ‘stille’ wijnen maakt Pacheca uiteraard ook port wijn. Het fermentatieproces van port is bijna gelijk aan dat van wijn. Het grote verschil is dat er tijdens het fermentatieproces van port een sterke drank, Aguardente, wordt toegevoegd waardoor het fermentatieproces stopt. De sterke drank is neutraal van smaak en geur, maar heeft een alcoholpercentage van 78%. Doordat het fermentatieproces voortijdig stopt blijft er veel restsuiker achter. Dit zorgt voor de zoete smaak van port.
Ruby of Tawny Port?
Port bestaat in verschillende kleuren; wit, rosé en rood. Voor die laatste bestaan er twee categorieën, namelijk Ruby en Tawny. Het verschil:
Ruby heeft een diepe robijnrode kleur, terwijl Tawny een meer bruine (Amber) kleur heeft. Een Ruby port is zoeter en heeft duidelijke fruitaroma’s. De Tawny port heeft aroma’s van noten, gedroogd fruit en butterscotch. Dit komt ook zeker omdat de rijpingstijd in houten vaten van de Tawny port een stuk langer is dan die van de Ruby.
Vintage port
Staat er ‘Vintage’ op het etiket van de fles? Dan zijn de druiven die gebruikt zijn om deze port te maken uit hetzelfde jaar. Vintage port wordt alleen gemaakt als het wijnjaar uitzonderlijk was. De Vintage port krijgt zo’n 3 jaar houtrijping voor het gebotteld wordt. Daarna kan hij nog 10 tot 40 jaar verder rijpen in de fles. Je hebt hier dus te maken met een zeer goede kwaliteit port.
Welke andere wijnen komen er uit Portugal?
Naast de Douro-vallei kent Portugal nog een aantal andere wijngebieden. Zo is er Alentejo. Dit gebied staat in eerste instantie bekend om de kurkproductie. Met een enorme aanplant van kurkbomen is dit de plek met de grootste kurkproductie ter wereld. Alentejo ligt zuidelijk en is daardoor een stuk warmer. De wijnen zijn daarom ook vol van smaak, zoals deze witte of rode Reserva van wijnhuis Esporão.
En dan zijn er nog de veel lichtere en frisse wijnen uit het noorden van Portugal. De Vinho Verde regio staat bekend om de koelere temperaturen en hevige regen. Dit zorgt voor een minder goede rijping van de druiven, wat resulteert in lichte, frisse wijnen die vaak hoger in de zuren zitten, zoals deze witte en rode van wijnhuis Anselmo.
Ontdek de gehele selectie van wijnen uit Portugal op Valkwijn.nl!
Blijf op de hoogte van al onze acties
Inschrijven voor onze nieuwsbrief