Marchesi Antinori

40 producten

Antinori: dé wijnfamilie van Italië

Wijnproducerende families zijn op zich niets nieuws. Maar een Italiaanse familie die al meer dan zes eeuwen wijn maakt en al 26 generaties lang bekendstaat om haar innovatieve en rebelse houding ten opzichte van wijnproductie, is zeker bijzonder. Antinori is het fascinerende verhaal van een familie die, tegen de tradities in, haar eigen weg koos. Het resultaat? Fantastische wijnen, waaronder de wereldberoemde Super Tuscans, die tot de absolute top van de wijnwereld behoren.

Wie is de familie achter wijnhuis Antinori?

In Italië, in het prachtige Toscane, zo’n 30 kilometer van Florence, ligt het dorpje Bargino. Hier komt de adellijke familie Marchesi Antinori vandaan. En nog steeds is de familie hier actief. In het dorp staat hun futuristische wijnhuis. Het opvallende architectonisch kunstwerk kun je niet missen. Het wijnhuis kan (op afspraak) bezocht worden voor een rondleiding in de wijnkelders, een wijnproeverij en lunch of diner.

 

 

De familie Antinori is altijd al een ondernemende familie geweest. Als we terugbladeren in de geschiedenisboeken zien we dat de familie al in 1183 handelde in zijde en wol, daarnaast bezaten ze land en waren ze ook bankiers. Het wijnavontuur begon in 1385 toen Giovanni di Piero Antinori het eerste wijnhuis startte in de Chianti Classico regio van Toscane. Hij sloot zich aan bij het wijnmakersgilde in Florence, de ‘Arte Fiorentina dei Vinattieri’.

Hoe is Marchesi Antinori bekend geworden?

De familie bouwde een goede reputatie op bij andere wijnmakers in Toscane, maar moest haar aandacht verdelen over de verschillende handelsactiviteiten. Wijn bleef dus een bijzaak. Eind jaren ‘60 kwam hier verandering in toen Marchesi (Markies) Piero Antinori aan het hoofd van het bedrijf kwam te staan. Onder zijn leiding werd de Antinori wijn niet alleen een begrip in Toscane, maar ook ver daarbuiten.

De Antinori familie hecht veel waarde aan de Italiaanse tradities en zet zich actief in om hun cultureel erfgoed te beschermen. Dit heeft Marchesi Piero Antinori er echter nooit van weerhouden om een revolutionaire wijnmaker te worden. Zoals hij zelf zegt: “Oude familiewortels spelen een belangrijke rol in onze filosofie, maar ze hebben onze innovatieve geest nooit belemmerd."

Wat is er bijzonder aan Marchesi Antinori?

De familie Antinori is niet alleen innovatief, maar ook ambitieus. Hun wijnhuis in de Chianti Classico is een van de 16 plekken in Italië waar Antinori wijn maakt. Zo bezit de familie ook wijngaarden op de beste plekken in Toscane, Umbrië, Piemonte, Lombardije en Puglia. Daarnaast heeft de familie ook aandelen in nog veel meer wijnhuizen. De internationale druivenrassen zijn ook uitgebreid. Zo zijn Malbec, Pinot Bianco, Riesling, Merlot en Viognier al met succes aangeplant. 

Buiten Italië timmert de familie ook hard aan de weg. In 1993 kochten ze het wijnhuis Antica in Napa Valley, Californië. Daar kwam een paar jaar later Haras de Pirque in Chili bij. De meest recente en veel besproken aankoop is Stag’s Leap Wine Cellars, het bekende wijnhuis uit Napa Valley, Californië.

Piero Antinori (1938) heeft het bedrijf 50 jaar lang geleid. Onder zijn bezielende leiding werden er tientallen miljoenen flessen geproduceerd. Van ‘gewone’ Chianti’s tot Super Tuscans. In 2017 heeft hij de leiding van het bedrijf overgegeven aan zijn oudste dochter, Albiera. Geholpen door haar zussen, Allegra en Alessia, staat zij nu aan het hoofd van dit geweldige wijnhuis.

Wat is Chianti Classico wijn?

Op het moment dat Piero Antinori de leiding nam over het bedrijf had de Chianti Classico wijn te maken met een slechte reputatie. Vaak geschonken uit een mandfles, werd de wijn omschreven als zurig, vlak en gewoontjes. Piero Antinori wilde hier verandering in brengen, maar strenge DOCG-wetgeving maakte hem dit onmogelijk.

DOCG ‘Denominazione di Origine Controllata e Garantita’ is de hoogste herkomst- en kwaliteitsaanduiding voor Italiaanse wijnen. Zo moest destijds een Chianti Classico wijn minstens 70% Sangiovese druiven bevatten (nu is dat 80%), was het gebruik van internationale druivenrassen niet toegestaan en mocht de wijn niet op hout rijpen.

Piero Antinori besloot dat het anders moest en lapte alle regels aan zijn laars. Hij plantte Cabernet Sauvignon en Cabernet Franc druiven aan en in 1974 bracht hij de eerste Super Tuscan op de markt. Een Italiaanse wijn gemaakt van een blend van Sangiovese, Cabernet Sauvignon en Cabernet Franc, die ook nog eens houtgerijpt was. De Tignanello was geboren!

Wat zijn Super Tuscans?

Een Super Tuscan is een wijn die niet-inheemse druivenrassen bevat. De Tignanello is ontstaan omdat Antinori de Italiaanse wijn beter wilde maken, maar werd gehinderd door wet- en regelgeving. Deze wijn is nu iconisch, maar omdat de wijn in 1974 niet voldeed aan de DOCG-wetgeving, moest hij verkocht worden als tafelwijn. In het Italiaans ‘Vino di Tavola’. 

Gelukkig heeft de innovatieve manier van wijn maken van Antinori er (mede) voor gezorgd dat de Italiaanse wijnwetgeving is aangepast. In 1992 werd de IGT, Indicazione Geografica Tipica geïntroduceerd. Deze classificatie garandeert dat de wijn uit een bepaald geografisch gebied komt, maar het zegt verder niks over de kwaliteit of de manier waarop de wijn gemaakt is. Het geeft wijnboeren dus de ruimte om te experimenteren.

Welke Super Tuscans kopen op Valkwijn.nl?

Tignanello

De Tignanello is de eerste Super Tuscan van het wijnhuis Antinori. Deze wijn is een blend van Sangiovese, Cabernet Sauvignon en Cabernet Franc. De wijngaard van Tignanello bevindt zich in het hart van de Chianti Classico-regio, tussen de rivieren Greve en Pesa. Overdag geniet de wijngaard volop van de zon, terwijl de temperaturen 's nachts door de hoogte aanzienlijk dalen. Dit creëert ideale omstandigheden voor de rijping van de druiven. Tijdens de oogst worden de druiven zorgvuldig geselecteerd en met de hand geplukt. De wijn rijpt in houten vaten (barrique).

Het resultaat is een fluweelzachte robijnrode wijn met een complexe geur van rijpe pruimen, bramen en sinaasappelschillen, aangevuld met nuances van pure chocolade, karamel en zoethout. Dit is Italië's antwoord op de beroemde wijnen uit Bordeaux.

Solaia

Solaia en Tignanello liggen beide op hetzelfde landgoed, dat zich uitstrekt over 319 hectare en op een hoogte van 350 tot 400 meter boven zeeniveau ligt. De bodem bestaat voornamelijk uit kalksteen, wat zorgt voor ideale omstandigheden voor de druiven. Het microklimaat in de Solaia-wijngaard is iets anders dan dat van Tignanello, wat resulteert in een kleinere opbrengst, maar van hogere kwaliteit. Hierdoor is de beschikbaarheid van deze wijn beperkt.

Deze wijn is een blend van Sangiovese, Cabernet Sauvignon en Cabernet Franc, met smaken van bramen en zwarte bessen, aangevuld met subtiele hints van verse munt. Het boeket wordt verrijkt met verfijnde, kruidige aroma's van witte peper, geroosterde kaneel en cacaopoeder. Deze wijn is een echte krachtpatser.

Guado al Tasso

De Guado al Tasso is ook een Super Tuscan, maar de wijngaarden voor deze wijn bevinden zich niet in de Chianti Classico-regio, maar in de Bolgheri-regio van Toscane. Deze wijngaarden liggen dicht bij de zee, wat een verkoelend effect heeft op de druiven. Ook hier zorgen de temperatuurverschillen tussen dag en nacht voor een perfecte rijping. In plaats van Sangiovese bestaat deze wijn uit een blend van Cabernet Sauvignon, Merlot en Cabernet Franc, met soms, afhankelijk van het jaar, een klein beetje Petit Verdot. Het is dus een typische Italiaanse Bordeaux-blend.

De smaak van de Guado al Tasso is verbluffend: een harmonieuze combinatie van koffie, bessen en hout, met fluweelzachte, maar aanwezige tannines die zorgen voor een prachtige, droge rode wijn. De wijn is fijn gestructureerd en complex, maar tegelijkertijd perfect in balans.

Welke andere Antinori wijnen bestellen?

Wijnhuis Marchesi Antinori staat bekend om haar rode wijnen, maar ze maken ook wit en zelfs mousserende wijnen.

De rode wijnen van Antinori
De witte wijnen van Antinori
De mousserende wijnen van Antinori