Champagne bestellen is altijd een goed idee
Iets te vieren, een speciale gelegenheid of gewoon omdat het lekker is? Bubbels zijn altijd een goed idee! Wil je eens wat anders dan prosecco of cava? Probeer dan eens een échte champagne, want alleen een bubbel die gemaakt is in deze regio mag zichzelf champagne noemen.
Waar ligt de Champagnestreek?
De Champagnestreek ligt op zo’n 150 km ten oosten van Parijs. Frankrijk telt nogal wat wijngebieden. De Champagnestreek is het noordelijkste wijngebied van het land. Het gebied is uitgestrekt en heeft bossen en heuvelruggen. Op die heuvelruggen kun je de wijngaarden vinden. De belangrijkste gebieden voor wijnbouw in de Champagne regio zijn Montagne de Reims, Vallée de la Marne en Côte de Blancs.
Champagnesteden om te bezoeken
Vanwege de ligging leent Champagne zich uitstekend voor een bezoekje vanuit Nederland met de auto. In minder dan 5,5 uur rijd je van Utrecht naar deze schitterende regio. Bezoek hier Epernay. Dit stadje wordt gezien als de hoofdstad van de Champagnestreek, alhoewel Reims hier ook vaak genoemd wordt. In Epernay vind je de ‘Avenue de Champagne’. Op deze kilometer lange straat vind je prachtige monumentale panden waar diverse champagnehuizen gevestigd zijn. Deze bijzondere straat staat op de Unesco werelderfgoedlijst.
Op een kwartiertje rijden verderop ligt Aÿ-Champagne. Dit kleine dorpje ligt in het hart van het Champagne gebied en huisvest een prachtig museum. In het Pressoria museum worden al je zintuigen aan het werk gezet en leer je over hoe champagne gemaakt wordt.
Het klimaat in Champagne
De Champagnestreek heeft een continentaal klimaat. Vanwege de noordelijke ligging schijnt de zon er minder en is het er koel, maar net warm genoeg om wijn te maken. In vergelijking met warmere gebieden, zoals Bordeaux, rijpen de druiven langzaam. Het voordeel is dat dit frisse wijnen oplevert, met weinig suikers en veel zuren. Ook heeft champagne een laag alcoholpercentage van 10 à 12%.
De bijzondere bodem van de Champagnestreek
De bodem in de Champagnestreek is bijzonder. Miljoenen jaren geleden was dit gebied namelijk een grote binnenzee, genaamd het ‘Bekken van Parijs’. De zee heeft zich teruggetrokken, maar liet hierbij wel een laag van fossielen achter van schelpen, zeesterren en slakken. Dit heeft gezorgd voor een zeer kalk- en krijtrijke bodem.
De bodem speelt een belangrijke rol bij het maken van wijn. Het zorgt voor de kwaliteit en het karakter van de wijn. Kalk en krijt zijn ideaal als bodem in een koeler wijngebied. Ze fungeren als een soort spons. Het laat gemakkelijk water door en neemt ook eenvoudig warmte op die ’s nachts weer wordt afgestaan.
Welke druivensoorten zitten er in champagne?
Champagne wordt gemaakt van drie druivensoorten: chardonnay, pinot noir en pinot meunier. Chardonnay is de enige witte druif. Pinot noir en pinot meunier zijn beide blauwe druivenrassen. In de Côte des Blancs vinden we vooral chardonnay. Die staat aangeplant op de zuidoostelijke hellingen in dit gebied. In Montagne de Reims en de Vallée de la Marne staat veel pinot noir en pinot meunier aangeplant, al vinden we in het eerste gebied ook chardonnay.
Hoe wordt champagne gemaakt?
Champagne wordt gemaakt volgens de méthode traditionnelle. Dit proces gebeurt in 10 stappen:
- Na het plukken en persen van de druiven, wordt een basiswijn gemaakt, ‘vin clair’ genoemd. Ondanks de naam is deze wijn niet helder, maar juist troebel.
- De basiswijn wordt vermengd met basiswijnen uit verschillende jaren. Dit mengproces wordt 'assemblage' genoemd. De meeste champagnehuizen bewaren hun basiswijnen niet langer dan vijf jaar.
- Aan de geassembleerde wijn wordt een mengsel van wijn, suiker en gist toegevoegd, de 'liqueur de tirage'. Dit zet het proces van de tweede vergisting in gang.
- Door de toevoeging van suiker en gist vormt zich in de fles alcohol en koolzuur. Omdat de fles afgesloten is, kan het koolzuur niet weg en ontstaat er een mousserende wijn, oftewel de ‘prise de mousse’. Het proces van de tweede vergisting duurt 4 tot 8 weken. De flessen liggen in die periode horizontaal opgeslagen, zodat de druk gelijkmatig opgebouwd wordt.
- De wijn rijpt verder op het gistbezinksel. Voor niet-jaargangchampagne (de meeste soorten) is de minimale rijpingsperiode 15 maanden. Voor millésimé-champagnes, die van een specifiek oogstjaar komen, is dit minimaal 36 maanden.
- Voordat de champagne definitief gebotteld wordt, moet eerst het bezinksel (de afgestorven gistcellen) uit de fles verwijderd worden. Gedurende enkele weken worden de flessen regelmatig gedraaid, waardoor het bezinksel langzaam naar de hals zakt. Dit proces heet 'remuage'.
- Nu het bezinksel in de hals van de fles zit, moet het er nog uit. De hals van de fles wordt bevroren zodat het bezinksel bevriest. Wanneer de fles (rechtop) ontkurkt wordt, schiet het bevroren bezinksel eruit door de druk van het koolzuurgas. Dit heet 'dégorgement'.
- Bij het dégorgement gaat een kleine hoeveelheid wijn verloren. Dit wordt aangevuld met de ‘liqueur d’expédition’, een mengsel van wijn en suiker. Het wordt ook wel ‘liqueur de dosage’ of in het Nederlands dosage likeur genoemd.
- De fles wordt afgesloten met een kurk en vastgezet met een ijzeren korfje, de 'muselet', om de kurk stevig op zijn plaats te houden.
- Na een laatste rustperiode mag de wijn de markt op.
Waar moet ik op letten bij champagne bestellen?
In het proces van champagne maken, bepaalt de ‘liqueur de dosage’ (stap 8) wat voor champagne er wordt gemaakt. We hebben allemaal weleens de termen ‘brut’ of ‘demi-sec’ op een etiket van een champagnefles zien staan. Maar wat betekent dit nu? En hoe weet je nu of je de juiste champagne koopt? Afhankelijk van de hoogte van de dosage wordt een champagne droger of zoeter. Natuurlijk zijn ook hier weer regels voor:
Op het etiket staat |
Hoeveelheid suiker |
Smaakt |
Brut nature / Dosage Zero |
Max. 3 gram/liter |
Super strak |
Extra Brut |
Max. 6 gram/liter |
Strakdroog |
Brut |
Max. 12 gram/liter |
Droog |
Demi-sec |
Max. 32-50 gram/liter |
(Half)zoet |
Wat is belangrijk bij champagne kopen?
Zie je ‘Millessimé’ op het etiket staan, dan weet je dat de druiven in de champagne afkomstig zijn uit één oogstjaar. Dit is vaak een uitzonderlijk goed jaar, zoals Laurent-Perrier Brut Millésimé 2012. Deze champagne kun je over het algemeen ook langer bewaren.
De aanduiding ‘Grand Cru’ op het etiket betekent dat de druiven van de allerbeste wijngaarden in de Champagnestreek komen. In totaal zijn er 17 verschillende gemeentes in de Champagne waar je deze wijngaarden kunt vinden, zoals Le Mesnil-sur-Oger, Bouzy en Aÿ.
Een ‘Blanc de Blanc’ champagne is een champagne gemaakt van alleen maar witte druiven, dus 100% chardonnay. Een voorbeeld hiervan is de Ruinart Blanc des Blancs. Bij een ‘Blanc de Noir’ champagne zijn juist alleen maar blauwe druiven gebruikt, dus pinot noir en pinot meunier.
Wat eet ik bij champagne?
Champagne is ideaal als aperitief, vooral in combinatie met hartige en zoute hapjes. Denk aan noten, oude harde kazen of bladerdeeghapjes.
Wil je champagne serveren bij een hoofdgerecht? Denk dan eens aan kreeft! Ook lichte vegetarische gerechten, zoals romige pasta of paddenstoelenrisotto, passen er goed bij. Houd de smaken subtiel en vermijd zware of zure gerechten, zoals tomatensaus.
Daarnaast vormen champagne en desserts een geweldige combinatie. Een demi-sec champagne past uitstekend bij een bessentaartje of citroendessert. Voor liefhebbers van pure chocolade is een demi-sec champagne ook een goede keuze.
Wat is de meest populaire champagne?
Er zijn talloze gerenommeerde champagnehuizen in de Champagnestreek, die bekend staan om hun kwaliteit en traditie. Hier zijn enkele van de meest prestigieuze namen:
De Castellane
Louis Roederer
Ruinart
Deutz
Veuve Clicquot
Moët & Chandon
Billecart-Salmon
Taittinger
Henri Giraud
Pommery
Laurent-Perrier
Deze huizen produceren een breed scala aan champagnes, elk met hun eigen unieke karakter en stijl. Champagne kopen? Bij Valkwijn.nl vind je altijd scherpe prijzen en goede aanbiedingen op de beste champagnes.
Blijf op de hoogte van al onze acties
Inschrijven voor onze nieuwsbrief