Sicilië

22 producten

Sicilië, het wijneiland van Italië

Een plek waar de zon heel vaak schijnt, de stranden prachtig zijn, maar waar je ook kunt skiën op een vulkaan? Dat kan maar één plek zijn, namelijk Sicilië. En dan worden er bovendien nog eens geweldige wijnen gemaakt! Een waar wijnparadijs met druivensoorten en wijnen die nergens anders te vinden zijn. Zet Sicilië dus zeker op de lijst met vakantiebestemmingen, want het is een bezoek meer dan waard. In de tussentijd kun je genieten van de voorpret met de wijnen van dit unieke eiland.

Waar ligt Sicilië?

Sicilië is het grootste eiland van de Middellandse Zee en hoort bij Italië. Het eiland heeft bijna 5 miljoen inwoners. De belangrijkste steden zijn Palermo, Catania, Taormina, Siracusa en Trapani. Italië kent in totaal 20 provincies en dit zijn allemaal wijngebieden. Sicilië is het grootste wijnbouwgebied van het land met ongeveer 140.000 hectare aan wijngaarden.

Sicilië heeft een mediterraan klimaat. De meeste regen valt in de winter en gedurende het groeiseizoen van de druiven is het er behoorlijk droog. Wat veel mensen niet weten is dat Sicilië een eiland van extremen is als het gaat om klimaat. In het zuidwesten is het 7 maanden per jaar mooi weer met een volop zon, terwijl er in het noordoosten, bij de vulkaan Etna, in de winter geskied wordt.  

Ook de ligging van de wijngaarden is zeer gevarieerd. Zo’n 40% ligt op vlak terrein, 54% in de heuvels en 6% in de bergen, tot wel 1000 meter hoog. Sicilië heeft van nature alle ingrediënten voor succesvolle wijnbouw: het mediterrane klimaat, de diverse bodemsoorten en de ligging van wijngaarden op verschillende hoogten. Maar ook de wijnbouwers op het eiland zijn extreem gemotiveerd om op een respectvolle manier wijn te maken. Zij hebben zich verenigd onder het label ‘SOStain Sicilia’. Door op een bewuste manier om te gaan met de biodiversiteit in en om de wijngaard en ook het energieverbruik voor de wijnbouw te plafonneren, willen de boeren op een duurzame manier wijn maken.

Welke druiven groeien er op Sicilië?

De wijnen uit Sicilië werden in eerste instantie vooral gemaakt van internationale druivenrassen als Chardonnay, Pinot Noir, Cabernet Sauvignon en Sauvignon Blanc. Ze waren voordelig en de kwaliteit was goed. Dit zette Sicilië op de kaart als wijngebied. Toen Sicilië eenmaal een goede reputatie had, werd er vooral geïnvesteerd in het verbouwen van inheemse druivensoorten. En dat zijn er met ruim 65 verschillende soorten nogal wat!

Waar de wijnen uit het noorden van Italië, uit bijvoorbeeld Alto Adige, een frisse, lichte stijl hebben, zijn de wijnen uit Sicilië robuuster en voller. De bekendste druiven van het eiland zijn de Grillo, Nero d’Avola en de Nerello Mascalese. De Grillo is een druif waarvan een lekkere volle, witte wijn met zachte zuren wordt gemaakt. Het is een kruising tussen de Catarratto en de Zibibbo druif. Allebei ook inheemse druiven. De Nero d’Avola druif zorgt voor rode wijn die krachtig en vol is, met veel zwart fruit en aanwezige tannines en zuren.

De Nerello Mascalese is wellicht wat minder bekend bij het grote publiek, maar van deze typische Siciliaanse druif worden de bekende Etna wijnen gemaakt. Deze wijnen zijn wat lichter van kleur, maar daarentegen zeer krachtig en vol van smaak. Een prachtige balans tussen fruitaroma’s (kers, aardbei), kruiden en mineralen. Dat proef je in bijvoorbeeld de Donnafugata Sul Vulcano Rosso of de Tornatore Etna Rossa

Wat zijn Etna wijnen?

We kennen allemaal de vulkaan Etna. Sinds 2013 staat ze zelfs op de Unesco Werelderfgoedlijst. Naast dat je dus kunt skiën in dit vulkanische gebied, worden er ook fantastische wijnen gemaakt. Het is het oudste wijngebied van Sicilië en de wijngaarden liggen hier op grote hoogte, tussen de 600 en 1000 meter boven zeeniveau. Het is er daardoor ook altijd een aantal graden kouder dan in de rest van Sicilië. Dit geeft veel frisheid in de nacht, zodat de druiven gelijkmatig rijpen. Naast de rode wijnen van Nerello Mascalese, worden er ook witte Etna wijnen gemaakt. Vaak van de Carricante druif. De wijnen zijn fris en droog, met aroma’s van citrus en zeer aanwezige mineralen. Ze worden soms vergeleken met Riesling en Chablis.

De vulkanische bodem is uitzonderlijk geschikt voor het verbouwen van druiven en het geeft een bijzondere smaak mee aan de wijnen. Etna wijnen geven echt de karakteristieken weer van hun omgeving. Er worden niet veel Etna wijnen geproduceerd, dus het aanbod is schaars. Dit verklaart ook de vaak wat hogere prijs. Het microklimaat en de eigenschappen van de Etna wijnen worden daarom vaak vergeleken met die van de Bourgogne.

Welke wijnen uit Sicilië kan ik kopen op Valkwijn.nl?

De diversiteit van het eiland Sicilië is ook terug te vinden in ons wijnassortiment. Van de makkelijk drinkbare huiswijn 1862 Pinot Grigio, tot de bijzondere Etna wijnen van Tornatore en Gaja. En niet te vergeten het 100% Siciliaanse wijnhuis Donnafugata, met haar opvallende kleurrijke flessen en wijnen gemaakt van de lokale druiven van het eiland. Je vindt het allemaal op Valkwijn.nl.