Sangiovese

Er staan geen producten vermeld onder deze categorie.

Sangiovese, het paradepaardje van Toscane

Sangiovese betekent ‘bloed van Jupiter’. En wie sangiovese zegt, zegt chianti. Dé rode wijn en het paradepaardje van Italië, of beter gezegd van Toscane. Gedurende een bepaalde periode heeft de sangiovesewijn last gehad van een wat mindere reputatie. Dit kwam met name door de eenvoudige, wat zurige wijn die we allemaal wel kennen van het mandflesje bij de lokale pizzeria op de hoek. Gelukkig is er veel werk verricht om dit imago weer op te poetsen. De kwaliteit van de druif is door wet- en regelgeving naar een hoger niveau getild en vandaag de dag kun je genieten van heerlijke sangiovesewijnen. Van een Chianti Classico tot aan een Super Tuscan.  

Waar komt de Sangiovese druif vandaan? 

Sangiovese en Italië zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Je vindt de druif met name in Toscane. Het is daar de meest aangeplante druif, en het is dus ook geen verrassing dat er in Toscane voornamelijk rode wijn gemaakt wordt. De Sangiovese druif is ook bekend onder de lokale namen zoals brunello en prugnolo. Het is een druif die langzaam en laat rijpt. Het klimaat in Toscane past daar perfect bij. De wijngaarden liggen meer landinwaarts op hoogte, dus zelfs al zijn de zomers warm, de koele nachttemperatuur zorgt voor optimale omstandigheden voor de rijping van de druiven. Buiten Italië wordt de Sangiovese druif zelden verbouwd. 

Hoe smaakt de Sangiovese?

De Sangiovese druif is goed in het vertalen van ‘terroir’. Dit betekent dat de druif beïnvloed wordt door elementen als bodem, klimaat en ligging van de wijngaard. Dit proef je weer terug in het glas. De smaak van een wijn is dus uniek en kan verschillen per gebied, zelfs als het om dezelfde druivensoort gaat. 

Wat alle sangiovesewijnen gemeen hebben is dat de tannines zeer aanwezig zijn. De Sangiovese druif rijpt langzaam en laat. Dit betekent dat de zuren goed behouden blijven. Je herkent misschien wel dat droge gevoel op je tandvlees en in je mond na een slok sangiovesewijn. Dit komt door de tannine. Vaak wordt er houtrijping toegepast bij sangiovesewijnen om de tannine te verzachten. Dit maakt de wijn niet alleen heerlijk drinkbaar, maar ook een wijn om langere tijd te bewaren.   

De fruitaroma’s van de Sangiovese druif zijn vooral kers en rode bessen, maar de druif heeft nog een scala aan andere aroma’s. Zo ruik en proef je vaak koffie, tabak, leer, herfstbladeren en paddenstoelen. 

Welke sangiovesewijnen kopen bij Valkwijn.nl? 

Beroemde sangiovesewijnen zijn uiteraard de Chianti Classico, maar ook de Brunello di Montalcino en de Vino Nobile di Montepulciano. De Sangiovesedruif wordt ook gebruikt in een aantal bekende Super Tuscans, zoals de Tignanello of de Solaia van Marchesi Antinori.

Wat eet je bij een sangiovesewijn? 

Sangiovesewijn is geen borrelwijn, maar een perfecte begeleider voor bij een maaltijd. Door de krachtige aroma’s en zuren past de sangiovese bij gerechten met stevige smaken. Een heerlijke pasta met huisgemaakte bolognesesaus bijvoorbeeld of iets met paddenstoelen dat past bij de herfstige aroma’s uit de wijn. Kruiden als salie en rozemarijn vormen een perfecte pairing met sangiovese. Maar ook een traditioneel wildgerecht of een gevulde kalkoen doet het heel goed bij een glas sangiovese.