Roussanne

15 producten

Roussanne: aromatisch en onbekend

Wie eens een roussannewijn heeft gedronken zal hem niet snel vergeten. Deze, voor het grote publiek, relatief onbekende druif heeft een ongekend breed pallet aan aroma’s. Op zichzelf of in een blend levert deze druif kwalitatief hoogstaande wijnen af die in staat zijn om goed te ouderen. De Roussanne druif wordt soms verward met de Marsanne druif. De twee zusjes vullen elkaar goed aan en zijn daarom vaak samen te vinden in een blend.   

Waar komt roussanne vandaan?

De Roussanne druif is vooral populair in Frankrijk en dan met name in het Rhône gebied. Voor de appellaties (appellations in het Frans) Hermitage, Crozes-hermitage, Saint-Joseph, Saint-Péray en Châteauneuf-du-Pape wordt roussanne gebruikt. Een appellatie is een vastgesteld gebied waar de druiven geografisch gezien vandaan moeten komen. Er zijn verder nog een paar andere regels, verschillend per appellatie, waar de wijn aan moet voldoen. Pas dan mag de appellatie ook op de fles gezet worden. 

Andere regio’s waar de Roussanne druif voorkomt zijn de Provence, de Languedoc-Roussillon en de Savoie. In die laatste regio wordt de druif ook wel bergeron genoemd. Over de grens van Frankrijk kan de roussanne gevonden worden in Italië, Californië en Australië.

Een druif met een delicaat karakter

De roussanne is geen makkelijke druif om te verbouwen. Het hoeft maar een beetje te waaien in de wijngaard en de druif is ziek. Zo is roussanne bijvoorbeeld heel vatbaar voor meeldauw. Een schimmelziekte die een witte poederachtige laag op de plant achterlaat en zo onherstelbare schade aanricht. De druif doet het dus het best in een zonnig, droog en warm klimaat. Roussanne heeft het liefst een arme bodem met steen en kalk. Wanneer de druiven rijp zijn, krijgen ze een roodachtige kleur. De naam Roussanne (rossig, rouge) is daar een afgeleide van.  

Hoe smaakt de Roussanne druif?

Door het delicate karakter van de druif zijn de opbrengsten vaak laag, maar wat er uiteindelijk geoogst wordt mag er kwalitatief zeker zijn. Roussanne heeft een explosie van verschillende aroma’s. Van fruitige perzik, citroen, mandarijn en abrikoos tot bloemige honing, kamille en madeliefjes. Met in de afdronk vaak hints van noten en brioche. Die laatste aroma’s komen door de rijping op eikenhoutenvaten. Het zijn volle, rijke wijnen. Voor liefhebbers van dikke chardonnay is een uitstapje naar een roussannewijn daarom zeker een aanrader.

Welke roussannewijnen vind je op Valkwijn.nl?

Op Valkwijn.nl vind je diverse soorten Roussannewijnen om te bestellen.

100% roussanne

Domaine Yves Cuilleron Roussanne Les Vignes d’à Côte
D'Arenberg Spider Roussanne

Blend roussanne & marsanne

Guigal Hermitage Blanc
Guigal Saint-Joseph Lieu-Dit Blanc

Andere blends met roussanne

Anysbos Disbit
Guigal Côte du Rhône Blanc

Wat eet je bij roussannewijn?

Bij de vollere, houtgerijpte roussannewijn kan er zeker een wat zwaarder gerecht gegeten worden. Denk aan iets romigs, zoals een pasta carbonara, een lekker stuk vlees met champignonsaus of kreeft met hollandaise saus. De lichtere, frisse versie van de roussannewijn kan perfect bij een salade of een gegrild stukje vis met aardappelpuree. In de bergen van de Savoie wordt deze wijn vaak gedronken bij de kaasfondue.