Ribera del Duero

3 producten

Ribera del Duero: een ontdekking voor rode wijnliefhebbers

Rode wijnliefhebbers opgelet! Ken je de wijnen uit de Ribera del Duero nog niet? Dan is dit je kans voor een eerste kennismaking. Want na de Spaanse wijngebieden Rioja en Priorat, is Ribera del Duero aan een opmars begonnen. Vol, intens en gestructureerd, dat omschrijft deze Spaanse krachtpatser in een notendop. Een heerlijke wijn om bij te eten. Zet hem op het menu voor de feestdagen, succes gegarandeerd! 

Waar ligt Ribera del Duero?

Op nog geen twee uur rijden ten noordwesten van Madrid ligt het wijngebied Ribera del Duero in de regio Castilla y León. Ribera betekent oever in het Spaans. De Duero is de rivier die door dit gebied stroomt en uitmondt in Portugal, waar de rivier Douro heet. Ribera del Duero betekent dus letterlijk aan de oevers van de Duero rivier.

Ondanks dat het wijngebied al heel lang bestaat - de Romeinen waren er ruim 2000 jaar geleden al - kreeg het pas in 1982 de classificatie DO. ‘Denominación de Origen’ is de herkomstbenaming die garandeert dat de wijnen uit het Ribera del Duero gebied afkomstig zijn en volgens de voorgeschreven regels zijn geproduceerd.

Sinds deze classificatie is het wijngebied explosief gegroeid en telt het vandaag de dag ruim 300 wijnhuizen en meer dan 26.000 hectare wijngaarden.

Het gebied kent 4 belangrijke deelgebieden:

Vallodolid

Het warmste deelgebied vind je in het westen van Ribera del Duero, namelijk Vallodolid. De bodem bevat hier veel kalksteen. Ook vind je hier de ‘Golden Mile’, de plek waar een aantal van de beroemdste wijnhuizen zijn gevestigd, zoals Vega Sicilia. Dit geweldige en geroemde wijnhuis werd in 1864 opgericht en maakt grote wijnen als de ‘Unico’, ‘Valbuena no.5’ en ‘Alión’.

Burgos

Hier vind je de meeste wijnhuizen. Burgos ligt in het midden van de regio en heeft een bodem van rode klei, kalk en stenen.

Soria

De oudste wijnstokken vind je in Soria. Dit ligt in het oosten van de regio. Het is hier koeler en natter dan in de andere deelgebieden en de wijngaarden liggen ook wat hoger. De bodem bestaat ten noorden van de rivier uit klei en ten zuiden van de rivier uit zand en kalk.

Segovia

Dit is een mini-deelgebied vergeleken met de andere. Het heeft een rijke kalksteenbodem en maar zo’n 200 hectare aan wijngaarden. Hier komt de houtgerijpte 100% Verdejo wijn van wijnhuis Tómas Postigo vandaan.

Welke druiven worden er verbouwd in Ribera del Duero?

In Ribera del Duero is het rode wijn dat de klok slaat. Het is dan ook niet verrassend dat de Tempranillo druif hier de hoofdrolspeler is. Al kennen we deze druif in Ribera del Duero eerder onder de naam Tinto Fino of Tinto del País.

Andere druiven die hier ook verbouwd worden, zijn onder meer Cabernet Sauvignon, Merlot, Garnacha Tinta en Malbec, met daarnaast nog een handjevol inheemse druivensoorten. Om te voldoen aan de ‘Denominación de Origen’ (DO) classificatie moet een rode wijn uit Ribera del Duero minimaal voor 75% uit Tempranillo bestaan. Dit mag voor maximaal 25% worden aangevuld met Cabernet Sauvignon, Merlot en/of Malbec. Voor niet meer dan 5% mag de Garnacha en/of Albillo Mayor druif gebruikt worden.

Naast rode wijn en rosé wordt er ook een klein beetje witte wijn gemaakt in Ribera del Duero. Daarvoor wordt de lokale Albillo Mayor druif gebruikt. 

Wat maakt de wijnen uit Ribera del Duero zo bijzonder?

Om te begrijpen wat de wijn uit Ribera del Duero zo bijzonder maakt, is er allereerst het klimaat in dit wijngebied. Dat is op z’n zachts gezegd nogal extreem. In Ribera del Duero is het ongeveer 9 maanden per jaar winter. Temperaturen dalen dan tot -18°C. In de overige 3 maanden is het zomer en stijgen de temperaturen tot wel 42°C. Enorme temperatuurverschillen dus. Er valt over het algemeen weinig regen. De extreme omstandigheden hebben zeker invloed op de opbrengst: deze is over het algemeen laag. Alleen de allerbeste druiven uit dit wijngebied worden gebruikt om uiteindelijk wijn van te maken.

Daarnaast is er de ligging. Ribera del Duero ligt op het Centraal Plateau, omgeven door gebergten. De wijngaarden bevinden zich langs de oever van de rivier Duero die wordt gebruikt voor de irrigatie van de wijngaarden. Bijzonder is dat de wijngaarden op hoogte liggen, tussen de 720 en 1000 meter. Deze hoogte zorgt voor een bijzondere bodem die bestaat uit lagen leem- of kleiachtig zand met daarin lagen van kalk. Deze bijzondere bodem proef je terug in de karakteristieke wijnen.   

Hoe smaken de Ribera del Duero wijnen?

Het extreme klimaat in dit gebied zorgt voor heerlijke, complexe aroma’s, terwijl de wijn perfect in balans is door de mooie zuurgraad.

Aroma’s van bramen, cassis, pruimen en rode bessen domineren het smaakprofiel. Houtrijping zorgt verder voor aroma’s van vanille, kruiden, leer en tabak. De mooie zuurgraad en fijne tannines zorgen ervoor dat de wijn niet log wordt, maar juist fluweelzacht in de mond voelt. 

Wat eet je bij een Ribera del Duero wijn?

Dat deze stevige, rode wijn goed bij vleesgerechten past is geen verrassing. Een gegrild stuk rood vlees, entrecote of lam is een zeer goede combinatie. Ook wildgerechten, zoals hert of gevogelte, zoals kwartel doen het goed in combinatie met de Tempranillo druif.

Liever geen vlees? Probeer deze wijn dan eens bij een stamppot met pompoen, een melanzane alla parmigiana (aubergine, tomaat en mozzarella) of een lekkere pasta met truffelsaus en champignons.

Voor de kaasplank zijn er genoeg opties, een Spaanse manchego of een wat pittigere Boeren Leidse Sleutelkaas en een 10 maanden gerijpte Chèvre Gris (geitenkaas) zijn allemaal perfect bij een glas rode Ribera del Duero wijn. 

Welke Ribera del Duero wijnen kopen op Valkwijn.nl?

Op zoek naar een bijzondere bewaarwijn of eentje voor een speciale gelegenheid? Kijk dan eens bij de wijnen van wijnhuis Vega Sicilia. Wil je indruk maken tijdens een diner? Zet dan eens de bijzondere wijnen van Tomas Postigo op tafel. Een gezellige borrel gepland met vrienden? Probeer dan eens één van de volgende wijnen:

Torres Ribera del Duero Celeste Tempranillo
Telmo Rodriguez Gazur
Vinea Magna Ribera del Duero do ‘Sembro’