Grenache: de Zuid-Europese zonaanbidder
Hoe warmer, hoe beter is het motto van de Grenache druif. Deze zonaanbidder doet het uitstekend bij veel zon en hoge temperaturen. Het is één van de top 10 meest aangeplante druivenrassen ter wereld en had zelfs ooit de nummer 1 positie. Toch is de druif bij het grote publiek niet al te bekend. Dat komt omdat grenache vaak gebruikt wordt in blends met andere druiven. Afhankelijk van waar je bent heet deze druif grenache, garnacha of cannonau.
Hoe smaakt grenache?
Door de vele zonuren en warmte is de tannine rijp en dat betekent een zachte en soepele wijn. Rijpen in een warm klimaat betekent ook een hoger alcoholpercentage. Bij grenachewijnen ligt dit vaak rond de 14 tot 16%. Koel de wijn kort voordat je hem inschenkt, hiermee kun je de soms wat scherpe alcoholsmaak onderdrukken. Een serveertemperatuur van rond de 16 graden is perfect.
In het glas vind je aroma’s van rood fruit, zoals zoete bessen, rijpe framboos, aardbei en kers. Grenache heeft ook zeker een bepaalde kruidigheid door tonen van leer, chocolade en tijm. Typisch is het aroma van witte peper. Ondanks de stevige smaak van de wijn, is de kleur vrij licht.
Waar vind je de Grenache druif?
In Europa vinden we de Grenache druif vooral in het zuiden waar het klimaat warm is. Dat past perfect bij deze liefhebber van zon. De Grenache druif is opgewassen tegen de ziektes in de wijngaard en neemt genoegen met bodems die arm en droog zijn en veel steen bevatten. Een weinig veeleisende druif om te verbouwen dus.
Frankrijk, grenache
In Frankrijk vind je grenache in de regio’s Rhône, Provence en Languedoc-Rousillon. In die laatste twee speelt grenache vaak een bijrol. Zo wordt de druif in de Provence gebruikt voor rosé. Soms is dit 100% grenache, maar vaker wordt de druif samen met cinsault en mourvèdre gemengd. Ook in de Languedoc-Rousillon is de Grenache druif onderdeel van blends. Daarentegen speelt de Grenache druif in de Rhône een hoofdrol bij de bekende Châteauneuf-du-Pape en Gigondas wijnen. Deze krachtige, complexe en volle wijnen zijn dan weliswaar een blend, maar grenache is hier bepalend en vaak in de meerderheid. Zoals bijvoorbeeld bij de Châteauneuf-du-Pape van Guigal of de Gigondas van wijnhuis Perrin.
Spanje, garnacha
In Spanje, waar de druif garnacha heet, is hij een graag geziene gast in de regio’s Penedès, Rioja, Navarro en Ribera del Duoro. In de rode wijngebieden van bijvoorbeeld Rioja en Ribera del Duoro wordt de grenache ingezet om de krachtige Tempranillo druif te temperen. De regio Navarro staat bekend om de fantastische en levendige Spaanse rosé. Die is een stuk feller van kleur dan de bekende Côte de Provence rosé en wordt traditiegetrouw gemaakt van 100% grenache. Priorato is, naast Rioja, het meest vooraanstaande wijngebied in Spanje. Hier is het warm en droog en is de bodem arm. Perfecte omstandigheden voor de grenache druif. De wijnstokken zijn oud en geven lage opbrengsten, maar de kwaliteit is geweldig en levert wijnen op met diepgang en concentratie.
Italië, cannonau
De cannonau, zoals de grenache in Italië heet, vinden we in heel Italië, maar vooral op het prachtige eiland van Sardinië. Tijdens de Spaanse bezetting van het eiland is de druif in de 14e eeuw naar Italië gebracht. Het klimaat op Sardinië past perfect bij de grenache. De druif wordt dan ook op het gehele eiland verbouwd, maar de beste cannonauwijnen komen uit de oostelijke middenstreek net onder Nuoro. De Italiaanse variant van de grenache is nog intenser en kruidiger, met een aards aroma.
GSM en blends
Over het algemeen is grenache een druif die gebruikt wordt voor blends. Een 100% grenache zie je minder vaak, al doet Spanje z’n best om daar verandering in te brengen. Grenache is dus een goede druif voor blends. Een blend is een wijn die gemaakt is uit verschillende druivenrassen. De verschillende druivenrassen brengen allemaal hun eigen kwaliteit mee en door ze te mengen, creëert de wijnmaker een betere wijn dan als hij de druivenrassen afzonderlijk had gebruikt.
GSM is de bekendste blend en staat voor grenache, syrah en mourvèdre. Deze blend is bekend van de Châteauneuf-du-Pape wijn, uit het zuidelijke deel van de Rhône in Frankrijk. Vandaag de dag wordt de blend ook in andere delen van de wereld gemaakt. De drie druivenrassen mengen uitzonderlijk goed. De Syrah druif zorgt voor een prachtige kleur en aanwezige tannine, terwijl de Mouvèdre druif structuur biedt. Grenache maakt de blend af met aroma’s van kruiden en zoete kers. Op Valkwijn.nl vind je onder andere deze GSM-blends:
Perrin Côtes du Rhône Réserve Rouge
Perrin Châteauneuf-du-Pape Les Sinards Rouge
Guigal Côte du Rhône Rouge
Guigal Gigondas
Bestaat er ook witte grenache?
Ja zeker! Je zou het bijna vergeten, maar er is ook een witte versie van de Grenache druif. Deze variant houdt, net als haar blauwe broertje, van warme klimaten en arme, droge bodems. De wijn is droog, fruitig en zacht en heeft een hoger alcoholpercentage. In de aroma’s vind je anijs, venkel en bloemen. Deze witte versie van de Grenache druif wordt weleens vergeleken met de witte marsanne.
Wat eet je bij grenachewijnen?
De kruidigheid van de grenachewijn past perfect bij de typische smaak van gerechten die bereid zijn op de grill. Een pasta met tomaten of vleessaus is ook een uitstekende keuze. Drink je grenache bij de borrel, probeer dan een plankje met dungesneden charcuterie en een mooie harde kaas. Bij de rosé variant van de grenache past een vers stukje gegrilde tonijn of een kruidige vegetarische couscous salade. Vermijd pittige gerechten. Dit past niet goed bij het hoge alcoholpercentage van de wijn.
Welke grenachewijnen kun je kopen bij Valkwijn.nl?
Op Valkwijn.nl vind je een ruim assortiment van grenachewijnen. Rood, rosé, Frans en Spaans, ze zijn er allemaal. Er is zelfs een witte grenachewijn! Probeer het zelf.
Blijf op de hoogte van al onze acties
Inschrijven voor onze nieuwsbrief