Famille Hugel Pinot Blanc Classic 2019
Famille Hugel
- Op werkdagen voor 15:30 besteld, is morgen in huis
- Gratis afhalen in onze wijnhandel
- Meer dan 100 wijnhuizen
Verhaal over
Pinot Blanc is nu de meest aangeplante druifsoort in de Elzas. Tegelijk delicaat, subtiel en gestructureerd, is het een uitstekende aperitiefwijn omdat hij, hoewel rond en vol, ook verfrissend is. De perfecte alleskunner onder de droge witte wijnen, past hij goed bij uitgebreide buffetten, visgerechten en wit vlees.
Snel Overzicht
Het is de meest toegankelijke wijn van de Elzas en ook de meest constante van jaar tot jaar. Qua stijl niet ver verwijderd van een ongeënte Chardonnay zoals een Mâcon of Chablis.
Het Jaar 2019
2019 was opnieuw een extreem jaar in de Elzas. Een extreem zachte winter, in eerste instantie zonder een enkele dag onder nul, en een zeer stabiel begin van de lente, eveneens zacht, maar met koude nachten waardoor de knoppen pas op 23 maart begonnen te breken.
Op 15 mei was de wijnstok slechts 3 tot 5 cm gegroeid en kwamen de temperaturen enkele malen gevaarlijk dicht bij het vriespunt, uiteindelijk zonder schade. De natte maand juni zal uiteindelijk een zegen zijn, dicht gevolgd door droogte en twee hittegolven op 25 juni en 23 juli.
Twee goede regenbuien maken daar op 27 en 28 juli een einde aan. De rest van de zomer is ideaal, zonnig, met koele nachten voor een oogststart op 18 september. De hoeveelheden in 2019 zijn beperkt en Hugel heeft geen botrytiswijn geproduceerd. Maar alle geproduceerde droge wijnen zullen geweldige wijnen zijn; 2019 zal in de top drie van het decennium staan.
In de Wijngaard
Oogst in de eerste oogstdagen, uitsluitend met de hand, van klei- en kalkrijke wijngaarden in een dozijn van de meest favoriete gebieden rond Riquewihr.
Wijnmaken
De druiven worden in kleine bakken naar de persen gebracht, die door middel van zwaartekracht worden gevuld, zonder enige pompwerking of andere mechanische tussenkomst. Na het persen wordt het most enkele uren geklaard, waarna het op gecontroleerde temperatuur in vaten of tanks (18 tot 24°C) wordt gefermenteerd.
De wijn wordt slechts één keer overgeheveld voordat hij tijdens de winter op natuurlijke wijze helder wordt. Het volgende voorjaar wordt de wijn licht gefilterd vlak voor het bottelen, waarna de flessen in onze kelders worden bewaard totdat ze op de markt komen. Het hele productieproces van deze wijn wordt afgesloten met een DIAM-kurk, zonder het risico op kurksmaak.
Oogst
18 september
Specificaties
- Alcoholgehalte: 13,26% vol.
- Residuale Suiker: 2,6 g/l
- Wijnsteenzuur: 6,11 g/l
- pH: 3,22
- Leeftijd van de wijnstokken: 29 jaar
- Opbrengst: 60 hl/ha