Tempranillo

63 producten

Tempranillo: Spaanse souplesse in het glas

Een terras in de zon, op tafel een heerlijke verzameling versgemaakte tapas en in je hand een glas Tempranillo wijn. Kan het beter? Gelukkig doet deze zwoele Spanjaard het ook heel goed voor de open haard, dus ook als de zon buiten niet schijnt, haal je hem met deze wijn in huis. De Rioja liefhebbers kennen hem zeker en langzaam begint deze druif terrein te winnen in andere landen. Want deze heerlijke, soepele wijn die past bij verschillende wereldkeukens, verdient een plekje in ieder wijnrek. 

Waar komt de Tempranillo druif vandaan?

Spanje is met 80% van alle Tempranillo aanplant wereldwijd onbetwist het thuisland van deze blauwe druif. De belangrijkste regio’s in Spanje voor de Tempranillo druif zijn Rioja en Ribera del Duero. Verder komt de druif ook voor in La Mancha, Valdepeñas en Penedès. De Tempranillo wordt in de Douro in Portugal gebruikt voor de productie van port en in de Portugese Alentejo wijnregio wordt er rode wijn van gemaakt.

Door zijn relatief makkelijke karakter wordt er wereldwijd door wijnmakers geëxperimenteerd met het verbouwen van deze druif. Hij houdt van zon, maar schuwt ook de wat koelere klimaten niet. Qua ondergrond gedijt hij het best in zand-, klei-, of kalkbodems.  Na Spanje en Portugal vinden we de druif vooral in Argentinië, maar er zijn ook al wijngaarden aangeplant in Australië en de Verenigde Staten. 

Wat zijn de synoniemen voor Tempranillo?

De Tempranillo druif kent veel verschillende namen. Zo wordt de druif Cencibel genoemd in de Spaanse regio La Mancha en Valdepeñas. In Toro, ook Spanje, heet de druif Tinta de Toro, terwijl in de Ribera del Duero de namen Tinta del País en Tinto Fino worden gebruikt. In het hart van de Cava, in Penedès, noemen ze de Tempranillo druif Ull de Llebre. Maken we de overstap naar buurland Portugal, dan komen we Aragonez en Tinta Roriz tegen als synoniemen voor de Tempranillo. 

Wat heeft Tempranillo te maken met Rioja?

Als je het over Tempranillo hebt, dan kun je niet om Rioja heen. Dit is de belangrijkste en bekendste wijnregio van Spanje. De naam Rioja komt van de Oja, een zijrivier van de Ebro, die door de Rioja stroomt. Het gebied heeft een landklimaat met warme dagen en koele nachten: precies waar de Tempranillo druif van houdt. Voor de Rioja wijnen wordt 100% Tempranillo gebruikt of de druif wordt gemengd met Garnacha of Mazuelo. Gegarandeerd is de rijping op Amerikaans eikenhout, ‘barricas’ in het Spaans. Hierdoor proef je vaak aroma’s van vanille en kokos.

Rioja heeft als gebied voor alle wijnen de classificatie ‘Denominación de Origen Calificada’ (DOCa) gekregen. Dit is de hoogste kwaliteitserkenning in Spanje. Naast Rioja heeft alleen Priorat in Spanje deze classificatie.

De Rioja wijnen vind je in verschillende categorieën. Dit heeft te maken met de houtrijping en de kwaliteit van de druiven: 

Joven   -  Geen of enkele maanden houtrijping

Dit is een jonge wijn die geen of nauwelijks houtrijping heeft gehad. Je proeft hier dus weinig tannine of aroma’s die typisch zijn voor houtrijping, maar vooral fruit. Zoals bij deze Joven van het wijnhuis Enate

Crianza - 1 jaar houtrijping

Een toegankelijke en makkelijk drinkbare Rioja wijn. Houtrijping heeft plaatsgevonden in gebruikte houten vaten, dus de aroma’s zijn niet super sterk aanwezig. Na de houtrijping ondergaat de wijn nog 1 jaar kelderrijping. Probeer deze Rioja Crianza eens van wijnhuis Beronia

Reserva – 1 jaar houtrijping

Een populaire keuze, want voor de Reserva wijn wordt vaak gebruikt gemaakt van betere kwaliteit druiven. De houtrijping duurt minimaal een jaar, maar gebeurt in de praktijk vaak nog langer. Daarna rijpt de wijn nog 2 jaar in de kelder. Het is een medium zware wijn, die zich perfect positioneert tussen de fruitigere Crianza en de vollere Gran Reserva. Bestel de Reserva wijn van het bekende Spaanse wijnhuis Baron de Ley

Gran Reserva – 2 jaar houtrijping

Voor deze wijn worden de allerbeste druiven geselecteerd. Er volgt minimaal 2 jaar houtrijping, maar meer indien dat nodig is om het beste uit de wijn te halen. Daarna rijpt de wijn nog eens 3 jaar in de kelder. Een volle wijn met duidelijke aroma’s van houtrijping en aanwezige tannine, zoals deze Gran Reserva van Beronia

Hoe smaakt Tempranillo wijn?

Als je een Tempranillo wijn inschenkt en je neus in het glas steekt, dan is de eerste indruk vol en intens: veel rood fruit zoals aardbeien, kersen en rode bessen, maar ook wat zwarte braam en gedroogde vijgen. De houtrijping geeft sterke aroma’s van tabak, leer, cacao en vanille af. Deze krachtpatser is door de weinige tannines en lage zuurgraad verrassend soepel en een hele aangename wijn om te drinken. De beste Tempranillo wijnen lenen zich uitstekend om te ouderen. 

Wat eet ik bij een Tempranillo wijn?

Door het Spaanse karakter is deze wijn natuurlijk fantastisch bij allerlei soorten tapas, zoals Iberico ham of Manchego kaas. Hij combineert ook geweldig bij de Italiaanse keuken vanwege de combinatie met tomaat en tomatensaus. Denk aan een huisgemaakte lasagna of een goede pizza. Verrassend is de combinatie met de Mexicaanse keuken. Gerechten met een maïscomponent zoals taco’s, burrito’s of een chili passen ook erg goed bij een glas Tempranillo.

Welke Tempranillo kopen bij Valkwijn.nl?

Zin gekregen om deze soepele Spanjaard zelf te proeven? Op Valkwijn.nl vind je bijna 60 verschillende Tempranillo wijnen. Een aantal van onze bestsellers zijn:

 Baron de Ley Rioja Reserva
Valk in Spanje Tempranillo
Bodegas Roda Reserva
Beronia Rioja Tempranillo
Marques de Riscal Tempranillo
Ramon Roqueta Tempranillo oaked
Alión Ribera del Duero
Torres Ribera Del Duero Celeste Tempranillo
Vega Sicilia Pintia
Enate Crianza

Smaakprofiel uitbreiden?

Ben je fan (geworden) van de Tempranillo? Dan is de kans groot dat je Cabernet Aauvignon en Sangiovese wijnen ook lekker vindt. Proeven is weten, dus probeer eens wat anders en breid je smaakprofiel uit.