-
-
-
Weingut Knoll Smaragd "Ried Loibenberg" Loibner Riesling
- Jaar
- 2022
- Streek
- Wachau
Weingut Knoll€59,95 -
-
-
-
-
Weingut Knoll Smaragd "Ried Schutt" Dürnsteiner Riesling
- Jaar
- 2015
- Streek
- Wachau
Weingut Knoll€69,95 -
-
-
-
Riesling: de koningin van de druiven
Waar cabernet sauvignon de bijnaam ‘King Cab’ heeft gekregen, wordt de Riesling druif vaak liefkozend de koningin der druiven genoemd. Deze bijzondere druif geeft een regenboog aan verschillende smaken af. Van heel zoet tot heel droog: de Riesling druif kan het allemaal. En dat is precies wat deze druif zo interessant en geliefd maakt.
Waar komt Riesling druif vandaan?
Van oorsprong is de Riesling druif een Duits druivenras. Sommige zeggen dat de druif hier al in de 3e eeuw voor Christus werd aangeplant. De Riesling druif is de belangrijkste druivensoort in Duitsland. Van alle wijnproductie in Duitsland is tweederde wit en één derde rood. Van de witte wijnproductie is 23% riesling.
Duitsland is dus dol op riesling en riesling is dol op Duitsland. De druif doet het namelijk uitermate goed in een koel klimaat. Riesling is goed bestand tegen kou en door de landinwaartse ligging van de wijnregio’s in Duitsland krijgt de druif genoeg warmte en zon om te rijpen. De Riesling druif heeft een gemiddelde tot lange rijpingstijd, waardoor de oogst vaak later in het jaar plaatsvindt. Terwijl de meeste druiven doorgaans in september worden geplukt, is het in de wijngaarden met Riesling pas in oktober of zelfs november een drukte van belang.
De belangrijkste wijngebieden voor Riesling in Duitsland zijn de Moezel, Nahe, Rheingau, Rheinhessen en Pfalz. Ook buiten Duitsland is de Riesling-druif geliefd, met name in de Elzas in Frankrijk. Daarnaast wordt Riesling verbouwd in landen zoals Oostenrijk, Australië, de Verenigde Staten en zelfs in Nederland.
Hoe smaakt Riesling?
Van alle druivenrassen is de Riesling misschien wel het beste in staat om het ‘terroir’ terug te laten proeven in het glas. Iedere wijn heeft een uniek en eigen karakter. Dit komt voort uit de optelsom van bodem, klimaat en ligging van de wijngaard. De bijzondere aspecten van deze elementen zijn terug te vinden in elke slok die je neemt. Een Riesling uit Duitsland kan dus zeker anders smaken dan die uit Australië.
Over het algemeen kunnen we het volgende zeggen over de smaak van een Riesling:
Riesling is een lichte tot middelzware wijn met een hoog zuurgehalte. Je herkent een Riesling aan zijn aroma's van bloemen, citrus, appel, honing en mineralen. Vooral de mineralen kunnen soms een ziltige toets geven, wat typisch is voor Riesling-druiven die groeien op leisteen, vulkanische of kalkrijke bodems. Het meest kenmerkende aan Riesling is echter de petroleumachtige geur (goût de pétrole in het Frans). Dit ontstaat doordat de schil van de druif een antioxidant bevat. Bij blootstelling aan zon en hoge temperaturen kan dit een petroleumgeur in de wijn ontwikkelen.
Riesling rijpt meestal in roestvrijstalen tanks of grote vaten van oud hout. De druif is namelijk niet geschikt voor rijping op nieuw hout, omdat dit de aroma’s en smaak van de wijn zou verstoren. Oude houten vaten geven geen geur meer af en hebben daardoor geen invloed op de smaak. Dit zorgt ervoor dat de wijn de frisheid en fruitige aroma’s behoudt.
Welke Riesling wijn bestellen bij Valkwijn.nl?
Nederland
Apostelhoeve
Verenigde Staten
Château Ste Michelle
Duitsland
Emile Bauer
Weingut Kaufmann
Villa Wolf
Weingut Claes Erben
Frankrijk
Familie Hugel
Gustave Lorentz
Trimbach
Oostenrijk
Franz Hirtzberger
Nigl
Weingut Knoll
Moric
Australië
Leeuwin Estate
Pegasus Bay
Chili
Montgras
Zuid-Afrika
Paul Cluver
Hoe herken je een droge of zoete Riesling?
Duitsland stond vroeger bekend om zoete witte wijn. Wie heeft er niet in zijn jongere jaren een glaasje Liebfraumilch geproefd? Tegenwoordig wordt er echter vooral droge witte wijn gemaakt. Ook Rieslings van buiten Duitsland zijn vaak droog. Of de wijn nu droog of zoet is, een glas Riesling heeft altijd genoeg zuren om de smaak in balans te houden. Toch is het handig om op een paar dingen te letten wanneer je een fles Riesling uitzoekt.
Het alcoholpercentage
Is het alcoholpercentage 12% of hoger? Dan heb je te maken met een droge wijn. De suikers zijn vergist en omgezet in alcohol. Bij een lager alcoholpercentage van bijvoorbeeld 8% of minder is het zeer waarschijnlijk dat het om een zoete wijn gaat.
Classificaties en categorieën
Voor de betere wijnen kent Duitsland twee classificaties: ‘Prädikatswein’ en ‘Qualitätswein’. Deze classificaties garanderen de herkomst en kwaliteit van de wijn. Binnen iedere classificatie zijn er verschillende categorieën.
Bij ‘Qualitätswein’ zijn dat:
Trocken of Selection
Dit is een droge wijn, zoals bijvoorbeeld deze riesling van Emile Bauer.
Halbtrocken of Classic
Deze categorie geeft een halfdroge of klein beetje zoete wijn aan.
Bij ‘Prädikatswein’ zijn de categorieën:
Kabinett
Kabinett is binnen Prädikatswein de hoogste categorie. Een wijn van uitstekende kwaliteit die wordt gemaakt van rijpe druiven. Kabinett-wijnen hebben frisse, fruitige aroma’s en variëren van droog tot halfdroog. Ze zijn bedoeld om jong te drinken, zoals deze van wijnhuis Claes Erben.
Spätlese
‘Spät’ betekent laat en ‘lese’ betekent oogst. Deze druiven zijn dus letterlijk later geoogst dan de druiven voor een Kabinett wijn. Dit betekent dat ze langer hebben kunnen rijpen en dus meer suiker bevatten. Dit wil echter niet altijd zeggen dat ze ook zoet zijn. Spätlese wijn wordt in een droge, halfdroge, halfzoete en zoete variant gemaakt.
Auslese
Geselecteerde oogst, dat is wat ‘Auslese’ betekent. De druiven worden handmatig geselecteerd en geplukt. Deze wijnen, gemaakt van overrijpe druiven, zijn bijna altijd zoet.
Beerenauslese
De dessertwijn liefhebbers kennen de ‘Beerenauslese’ zeker. Ook hier worden de druiven laat geoogst. Bijzonder aan deze druiven is dat ze vaak (maar niet altijd) zogenaamde ‘edelrotting’ hebben - een schimmel die zorgt dat het sap dikker en geuriger wordt. De druiven worden één voor één met de hand geplukt. Beerenauslese dessertwijnen zijn hierdoor vaak wat duurder en worden verkocht in een half formaat fles.
Trockenbeerenauslese
De zeldzaamste wijn van de ‘auslese’ categorie. De druiven zijn volledig aangetast door edele rotting. Het woordje ‘trocken’ omschrijft het feit dat er niets anders over is van de druiven dan uitgedroogde rozijntjes. Er komt veel handmatig werk kijken bij het maken van ‘trockenbeerenauslese’. Daarom is deze wijn kostbaar. Je kunt deze dessertwijn wel tientallen jaren bewaren
Eiswein
De druiven voor deze exclusieve wijn worden super laat geoogst, in een periode dat er kans is op vorst. De druiven moeten namelijk bevroren geplukt worden en worden ook bevroren geperst. Dit levert een hele bijzondere dessertwijn op, die je naar verluidt wel tot 100 jaar kunt bewaren. Door klimaatverandering is het steeds moeilijker om deze wijn te maken.
Wat eet je bij Riesling?
Riesling is een veelzijdige wijn die varieert van droog tot zoet, waardoor hij bij veel verschillende gerechten past. Wat dacht je bijvoorbeeld van een goed glas Riesling bij een klassieker als coq au vin of een traditionele zuurkoolschotel uit de Elzas? Riesling combineert ook uitstekend met Aziatische gerechten en lichte witte vis. En wanneer het aspergeseizoen aanbreekt, is een flesje Riesling zeker het proberen waard. De zoetere varianten of dessertwijnen van Riesling zijn bovendien perfect bij een tarte tatin of een klassieke Hollandse appeltaart.
Blijf op de hoogte van al onze acties
Inschrijven voor onze nieuwsbrief