Pinot Noir, een druif met vele facetten
De kans is groot dat je wel eens een Pinot Noir wijn hebt geproefd, of een wijn waarin deze druif een rol speelt. Deze veelzijdige druif komt in vele stijlen voor en weet daardoor telkens weer te verrassen. Toch staat er één ding als een paal boven water: Pinot Noir is een lichte, elegante, soepele en fruitige wijn die eigenlijk het hele jaar door gedronken kan worden. En voor liefhebbers van lekker eten is er goed nieuws: een glas Pinot Noir is zeer gemakkelijk te combineren met een breed scala aan gerechten.
Waar komt de Pinot Noir druif vandaan?
Wereldwijd staat er ruim 110.000 hectare Pinot Noir aangeplant. De oorsprong van de Pinot Noir druif ligt in de regio Côte de Nuits in de Bourgogne, Frankrijk.
Het woord ‘Pinot’ is afgeleid van het Franse woord voor dennenappel, ‘pomme de pin’. Een tros Pinot Noir druiven lijkt namelijk qua vorm op een dennenappel. Deze vorm is direct de reden waarom het geen gemakkelijke druif is om te verbouwen. Doordat de druiven zo compact en dicht op elkaar zitten, kan er geen wind door de tros heen blazen. Dit betekent dat er meer kans is op rot en schimmel. De druif kan zich door zijn dunne schil hier moeilijk tegen beschermen.
De Pinot Noir houdt van koele klimaten en een bodem die veel kalk bevat. In Frankrijk vinden we hem, naast de Bourgogne, ook nog in Champagne en de Elzas. In Europe staat de druif verder groots aangeplant in Duitsland, met als voornaamste gebied de Ahr, maar ook in Pfalz en Baden worden heerlijke pinot noir wijnen gemaakt. In Italië vinden we de druif vooral in Alto Adige (Zuid-Tirol) en Lombardije. In die laatste regio wordt de Pinot Noir druif gebruikt voor de mousserende wijn Franciacorta. Buiten Europa worden er prachtige Pinot Noir wijnen gemaakt in de Verenigde Staten, maar ook in Australië, Nieuw-Zeeland, Chili en Argentinië.
De Pinot Noir druif kent, afhankelijk van het land, een andere naam. Zo wordt hij in Duitsland Spätburgunder genoemd en in Italië Pinot Nero.
Pinot Noir en Champagne
Dat de Pinot Noir druif vele facetten kent is inmiddels duidelijk. Maar wist je ook dat Pinot Noir één van de drie druivensoorten is die voor champagne wordt gebruikt? Naast Chardonnay, als enige witte druif, worden Pinot Meunier en Pinot Noir gebruikt als blauwe druivenrassen. In Montagne de Reims en de Vallée de la Marne staat veel Pinot Noir aangeplant. Er bestaat zelfs champagne die volledig is gemaakt van Pinot Noir of Pinot Meunier of een mix van de twee. Deze champagne heet ‘Blanc de Noirs’, ofwel ‘wit van zwart’. Door tijdens het vinificatieproces de schillen van de blauwe druiven maar kort in contact te laten komen met het sap, komen de kleurstoffen van de schil niet in de wijn. Dit resulteert in een witte champagne gemaakt van blauwe druiven.
Hoe smaakt de Pinot Noir wijn?
Net zoals de druif is ook de smaak heel divers. Een Pinot Noir wijn uit Duitsland smaakt zeker anders dan die uit Nieuw-Zeeland, maar over het algemeen kunnen we zeggen dat de wijn licht van kleur is. Dat geeft ook direct aan dat we te maken hebben met een verfijnde en elegante wijn. De voornaamste aroma’s zijn die van rood fruit, zoals kersen, framboos en aardbei. Ook de aardse tonen van paddenstoelen en natte herfstbladeren zijn typisch voor deze wijn. Als de wijn houtrijping heeft gehad kun je ook nog aroma’s van vanille, potloodslijpsel en kruidnagel tegenkomen.
De Europese versie van deze wijn zit hoger in de zuurgraad, terwijl de Pinot Noir uit de wat warmere klimaten zorgt voor iets meer zwart fruit aroma’s, zoals braam. Deze versie heeft ook een rondere smaak en vaak een hoger alcoholpercentage.
Pinot noir is een wijn die je uitstekend licht gekoeld kunt serveren, op een temperatuur van 13 tot 16 °C. Zet hem een uurtje voor het serveren in de koelkast.
Wat eet ik bij een Pinot Noir wijn?
Fijnproevers opgelet, want Pinot Noir is de perfecte eetwijn. Hij is licht genoeg om (gekoeld) te serveren bij een visgerecht en hij is perfect bij eend, kip of lam. Vermijd zware sauzen, die overheersen de wijn alleen maar. Ga voor een entrecote met Provençaalse kruiden of een lamskotelet met een groene Chimichurri saus. De ultieme combinatie is die met champignons. Of het nu een risotto met paddenstoelen is of gebakken champignons als bijgerecht. De aardse tonen van de Pinot Noir passen hier perfect bij. Wil je een glas Pinot Noir drinken bij een kaasplankje? Ga dan voor een kaas met een nootachtige smaak, zoals de Cantal, Emmentaler of Comté.
Welke Pinot Noir wijnen kopen op Valkwijn.nl?
De verscheidenheid van deze druif is ook terug te zien in onze collectie op Valkwijn.nl. Met meer dan 100 wijnen die de Pinot Noir druif bevatten, is er voor iedere wijnliefhebber een favoriet te kiezen. Van 100% Pinot Noir topwijnen uit de Bourgogne tot goed geprijsde Spätburgunders uit Duitsland. En natuurlijk ontbreken ook de exemplaren uit Australië, Argentinië, Nieuw-Zeeland en de Verenigde Staten niet.
Ook lekker
Fan van Pinot Noir? Dan is de kans groot dat je ook de smaak van Gamay kunt waarderen. Op Valkwijn.nl vind je een uitgebreid assortiment van wijnen gemaakt van deze druif. Probeer ook eens de Oostenrijkse Weingut Topf Zweigelt Strassertall of de Moric Hausmarke Rot.
Blijf op de hoogte van al onze acties
Inschrijven voor onze nieuwsbrief