Beaujolais

Er staan geen producten vermeld onder deze categorie.

Beaujolais: het buitenbeentje van de Bourgogne

‘Le nouveau Beaujolais est arrivé!’ Dit hoor je jaarlijks op de derde donderdag van november in Frankrijk. Ieder jaar wordt op die dag de Beaujolais Nouveau gepresenteerd. Het gaat hier om een primeurwijn: een zeer jonge, fruitige wijn die na een korte gisting is gebotteld en op de markt wordt gebracht. De druiven van deze wijn hingen een week of twee daarvoor nog gewoon in de wijngaard.

Waar ligt de Beaujolais?

Beaujolais is officieel een van de vijf wijngebieden van de Bourgogne. In het noorden ligt Chablis, terwijl de Côte d’Or het hart van de Bourgogne vormt. Daaronder bevinden zich de Côte Chalonnaise en de Mâconnais. Het zuidelijkste deel van deze regio is Beaujolais, het grootste van de vijf wijngebieden. De Beaujolais strekt zich uit van net onder Mâcon tot het noorden van Lyon en is opgedeeld in Haut-Beaujolais en Bas-Beaujolais. Omdat dit wijngebied aanzienlijk verschilt van de rest van de Bourgogne, is het de moeite waard om er apart aandacht aan te besteden.

Wat is er zo bijzonder aan de Beaujolais?

Vanwege de zuidelijke ligging heeft Beaujolais een semi-continentaal klimaat. In de zomer is het er warmer dan in de Côte d’Or, en de winters zijn minder koud dan in de rest van de Bourgogne. Toch kan het ook in de Beaujolais flink sneeuwen. De wijnproductie bestaat voor 95% uit rode wijn die uitsluitend van de Gamay druif wordt gemaakt. De resterende 5% witte wijn is van Chardonnay.

De bodem in de gehele Beaujolais is oud, een echte oerbodem dus. In de Haut-Beaujolais liggen de wijngaarden op hellingen en bestaat de bodem uit graniet, vermengd met zand. Ook heeft de bodem een roze tint. De Gamay druif ontwikkelt zich hier goed. De zogenaamde cru’s, de beste categorie wijnen van de Beaujolais, komen uit dit gedeelte. In het zuidelijke deel, de Bas-Beaujolais, is het terrein wat vlakker en ligt de graniet te diep in de bodem om de wijnstokken ervan te laten profiteren. De bodem bestaat hier voornamelijk uit klei en kalk. Er worden hier nog steeds prima wijnen gemaakt, maar ze zijn wat lichter en eenvoudiger.

Er zijn vijf categorieën wijnen uit de Beaujolais:

  1.   De primeurwijnen
  2.   De Beaujolais
  3.   De Beaujolais Supérieure
  4.   De Beaujolais Villages
  5.   De Beaujolais Grand Cru

Voor de grand cru wijnen uit de Beaujolais zijn er 10 appellaties. Een appellatie is een garantie dat een wijn uit een bepaald geografisch gebied komt. In het Frans heet dit ‘Appellation d’Origine Protégée’ (AOP). De 10 gebieden in de Beaujolais zijn: Brouilly, Chénas, Chiroubles, Côte de Brouilly, Fleurie, Juliénas, Morgon, Moulin-à-Vent, Régnié en Saint-Amour.

Hoe worden wijnen uit Beaujolais gemaakt?

De manier waarop wijn in de Beaujolais wordt gemaakt, is bijzonder. Hoewel wijn wereldwijd vaak volgens traditionele methoden wordt geproduceerd, maakt men in de Beaujolais meestal gebruik van de méthode Beaujolais, officieel bekend als ‘macération semi-carbonique’.

Bij deze methode worden de handgeplukte druiven in hun geheel in een vergistingskuip geplaatst. Het gewicht van de bovenste druiven drukt op de onderste druiven, wat leidt tot het pletten van deze onderste druiven. Hierdoor komt de suiker uit het sap in contact met de schillen, waarna de gisting begint. Tijdens het fermentatieproces ontstaat er koolzuurgas. Naarmate de gisting vordert, worden steeds meer druiven geplet, wat de gisting verder bevordert. Doordat er geen zuurstof in de vergistingskuip aanwezig is, blijven de aroma’s van rood fruit goed behouden.

De gisting stopt vanzelf na verloop van tijd. De most bevat dan ongeveer 6 à 8% alcohol. Vervolgens laat de wijnmaker het sap aflopen en wordt de resterende massa geperst. Het verdere proces wordt op traditionele wijze afgerond.

Waar drink je Beaujolais bij?

De aroma’s in een Beaujolais wijn zijn als een emmer rood fruit. Je proeft framboos, kers, aardbei en granaatappel, aangevuld met viooltjes en zelfs banaan. De wijn is fruitig, soepel en heeft weinig tannines. Een wijn waar je gemakkelijk nog een tweede glas van inschenkt dus. De Beaujolais wijnen kun je ook prima koelen. Leg de wijn 1,5 uur voor het openen in de koelkast en serveer hem op een temperatuur van zo’n 12 à 14 graden.

Beaujolais wijnen passen goed bij gerechten met paddenstoelen. Denk aan een vegetarische Wellington (krokant bladerdeeg gevuld met champignons) of een vegetarische shoarma van geroosterde paddenstoelen. Maar de Beaujolais wijnen zijn ook lekker bij traditionele Franse gerechten, zoals slakken of een coq au vin. Je kunt deze lichte rode wijn zelfs bij vis serveren. Kies dan voor een wat vettere vis, zoals makreel.  

Welke Beaujolais wijnen bestellen op Valkwijn.nl?

Op Valkwijn.nl vind je een ruime selectie Beaujolais wijnen van wijnhuizen zoals Louis Jadot en Château de la Chaize. Heerlijk fruitig, licht en altijd scherp geprijsd.